Canada overweegt medicijn toe te voegen aan friet

Health Canada heeft een wel erg onorthodoxe manier voorgesteld om de vermeende kankerverwekkende eigenschappen van acrylamide tegen te gaan. Ze willen namelijk een kleine hoeveelheid van een medicijn toevoegen aan friet en andere aardappelproducten om de vorming van acrylamide te remmen. De stof acrylamide werd zeven jaar geleden ontdekt. Acrylamide kan worden gevormd wanneer aardappelproducten op hoge temperatuur worden gekookt.

Er wordt momenteel nog volop onderzoek gedaan naar de vorming en gevolgen van acrylamide. Desondanks wordt verondersteld dat de stof in verband kan worden gebracht met kanker.

Health Canada wil het nu door middel van een wetswijzing mogelijk maken om het enzym asparaginase toe te voegen aan aardappelproducten. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit enzym de vorming van acrylamide vermindert met wel 90%.

Bij het koken van de aardappelproducten wordt het enzym afgebroken, waardoor het geen gevolgen heeft voor de consument, aldus professor Varoujan Yaylayan van McGill University.

Er kan 75 dagen worden gereageerd op de voorstellen van Health Canada. Daarna zou de wijziging binnen zes tot acht maanden van kracht kunnen worden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven