Meer kritiek op bananendeal tussen EU en Latijns-Amerika

De Caribische organisatie van bananenexporteurs CEBA heeft opgeroepen tot een 'radicale nieuwe benadering' van de oplossing van het bananendispuut tussen de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse landen. In het akkoord dat er sinds afgelopen week ligt zal de importheffing op 'dollarbananen' de komende zeven jaar worden verlaagd van 176 euro naar 114 euro per ton.

De Caribische landen zijn niet tevreden met dit akkoord en hebben zich aangesloten bij overige ACP-landen in hun protest tegen de overeenkomst. Zij zijn van mening dat de wetswijziging een te grote impact heeft op de economieën van de Afrikaanse en Caribische landen.

Volgens de CEBA was een verlaging van de importheffing weliswaar onvermijdbaar, maar het huidige schema was tijdens onderhandelingen in Genève (juli 2008) onderdeel van een veel uitgebreider pakket aan wijzigingen op het gebied van liberalisatie van de handel. Van dat hele pakket is nu schijnbaar alleen de lastenverlaging voor de Latijns-Amerikaanse producenten overeind gebleven, aldus de Caribische landen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven