Veel aandacht voor pootgoed, machines en bewaartechniek

Duitse Potato Europe trekt meer dan 10.000 bezoekers

Tholen - De Potato Europe 2018 vormde ook dit keer weer een internationaal trefpunt voor de internationale aardappelbranche. Met 10.000 bezoekers uit meer dan 60 landen had de organisatie van het vakevenement op landgoed Bockerode (Noord-Duitsland) na twee dagen dan ook alle reden om terug te kijken op een geslaagde editie. Enig minpunt was het herfstachtige weer op de tweede beursdag waardoor het overgrote deel van de bezoekers de rassendemo en buitenstands liet voor wat het was en het overdekte deel van de beurs opzocht. Dit kwam de machineleveranciers, pootgoedhandelaren en verpakkingsstands in de overdekte hal daarentegen weer ten goede. Maar dit alles viel in het niets bij de natte editie in Emmeloord vorig jaar.

De beurs was een waar walhalla voor eenieder die van moderne snufjes en futuristische technologie houdt: sorteertechniek en verpakkingen zijn vandaag de dag immers veelbesproken thema's binnen de aardappelbranche. Onder meer de Sorma Group, Skals, Schneider en de Haith Group presenteerden de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van machinebouw. Op verpakkingsgebied is er duidelijk veel vraag naar duurzaam materiaal, dat zich leent voor efficiënt gebruik en hoge productie-aantallen. Onder meer cartomat uit het Duitse Willich kwam met een nieuwe verpakkingslijn (genaamd cartoPaper), maar ook de klassieke jumbozakken blijven in ontwikkeling.Een ander speerpunt binnen de aardappelsector is hoogwaardige bewaartechniek. Onder meer koelinstallaties en sterke, robuuste bewaarkisten konden op veel interesse onder de vakbezoekers rekenen. Zo presenteerde OmniVent de nieuwe installatie OmniBreeze, waarmee waterdamp gelijkmatig en in de kleinst mogelijke eenheden over de bewaaraardappelen kan worden verspreid. Dit komt de kwaliteit en de levensduur van de bewaaraardappelen zeer ten goede. Ook de vraag naar hoogwaardige bewaarkisten - hetzij van hout, hetzij van staal - blijft onverminderd hoog. Diverse Poolse producenten van bewaarkisten waren present om hun product te promoten, waaronder Bimex Wood en Inter Agra, maar ook het Duitse Paul Maagh GmbH met hoofdvestiging in Litouwen.

Optimum Sorting. Alexander DeWilde, Steve Raskin, Luc Delobelle, Chris Blancke, Ramona van Grinsven en Dries De Block.

Ook pootgoed en rassenontwikkeling zijn terugkomende thema's in aardappelland. Onder meer Solana presenteerde een regiment nieuwe aardappelrassen voor zowel de conventionele als de biologische teelt. Ook Interseeds kwam met een aantal interessante rassen voor de industrie: zo werden onder meer de Chenoa (friet) en de Austin (chips) gepresenteerd. Komend jaar zal het productportfolio met nog eens drie soorten worden uitgebreid. Hetzelfde geldt voor zaadveredelaar Europlant dat wel heel bijzonder bezoek kreeg: onder leiding van een ervaren adviseur kreeg een delegatie uit het snel groeiende en moderniserende teeltgebied Kazachstan een kijkje in de 'Europese' keuken. De verwachting is dat de aardappelproductie in Kazachstan en Centraal-Azië zich ook de komende jaren flink zal ontwikkelen en weldra ook meer op de export zal focussen. Ook China ontwikkelt zich razendsnel op aardappelgebied: een speciale delegatie was present om de China Potato Expo, een internationaal aardappelevent, aan te kondigen dat hoogstwaarschijnlijk in mei 2019 op Chinese bodem zal plaatsvinden.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.