Peter Van Steenkiste, Warnez Potatoes

“Zelfs van beregende percelen 15% minder aardappelen verwacht”

Tholen – Als gevolg van de droogte wordt er gesproken over een dramatisch aardappeljaar op vlak van opbrengst en calibers. "Zelfs van de beregende percelen verwachten we 15% minder opbrengst. Voor de niet-beregende percelen zal dat nog meer zijn, dat wijzen de cijfers van het PCA uit. Er moeten nog veel percelen gerooid worden", vertelt Peter van Steenkiste van Warnez Potatoes. De percelen voor de vroegere vastkokende rassen worden al geoogst, maar de hoofdmoot van de oogst voor frietaardappelen zal snel naar het midden van oktober neigen. "De prijzen van vrije aardappelen voor de industrie zijn sterk en liggen momenteel rond de 250 euro per ton. "Dit heeft ook z'n effect op de vrije prijzen voor de versmarkt."


Jens Verstraete en Peter van Steenkiste tijdens Interpom 

De vraag naar aardappelen trekt langzaam weer aan. "Na een lange, warme en droge zomer is iedereen weer aan het werk en uit vakantie en dat zien we terug in de verkoopcijfers. Retailers gaan ook weer aan de slag met promoties voor de aardappelen" aldus Van Steenkiste. 
Voor de versmarkt ziet het er nu naar uit dat de kans reëel is dat er vroeger dan in normale jaren naar primeuraardappelen uit Mediterraan gebied overgeschakeld zal moeten worden. "Het is natuurlijk nog even afwachten, maar de kans dat we geen lang bewaarseizoen gaan krijgen is er. De aardappelen zijn fysiologisch gezien ook al ouder dan normaal. Veel andere Europese landen hebben ook droogteproblemen gekend, maar het is nog even afwachten tot de hoofdoogst is gerooid en wat voor effect de laatste regen zal hebben op de opbrengsten en vooral op de kwaliteit."

Zoete aardappel
Zoete aardappelen zijn nog een redelijke nichemarkt voor ons, maar in tegenstelling tot verse aardappelen zit er groei in de markt. De laatste van de Verenigde Staten samen met wat zoete aardappelen van Egyptische oorsprong zijn nu oa. op de markt. "Het is wachten op de nieuwe Spaanse oogst, maar die is wat verlaat. We verwachten onze aanvoer eind september. We zien de vraag naar zoete aardappelen in de zomer iets afnemen en richting de winterperiode aantrekken. Toch blijft de vraag redelijk stabiel het hele jaar door. Ook in het segment van de Belgische zoete aardappelen zijn er op korte tijd al veel vorderingen gemaakt op vlak van kwaliteit. Vele rassen waren tot nu toe dramatisch op vlak van kwaliteit in België, maar we krijgen steeds meer aanbod van rassen die hoopvol zijn en met ons klimaat om kunnen gaan. "In die markt zit zeker nog potentie", besluit Peter". 

Voor meer informatie:
Peter Van Steenkiste
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
+32 051 400812


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.