Chileens citrusseizoen verloopt goed maar is iets vertraagd

De weersomstandigheden zijn van invloed geweest op de verlenging van de citrusoogst in Chili. Dat zegt Juan Enrique Ortúzar, directeur van het Chileense Citrus Comité. "Het is een seizoen met verschillende uitdagingen geweest. Er was sprake van vorst waardoor een aantal telers geraakt werd doordat een percentage van het fruit verloren ging. Volgens de berekeningen ging het om tussen de 10 en 15 % van de mandarijnen. Daardoor moesten bedrijven gaan beslissen welk fruit wel en welk fruit niet voor de export bestemd zou worden. Bij de sinaasappelen was er ook sprake van een vermindering en een algemene vertraging van de oogst. We hebben een winter met weinig regen gehad en na een voorjaar en zomer die kouder waren dan het vorige jaar betekent dat dat het seizoen wat meer achterloopt", aldus Ortuzar.

Ortúzar legt uit dat de sector er momenteel op gericht is om alles wat over is te oogsten. Er zijn nog veel mandarijnen. "Op het moment zijn we bijna op 40 %, maar normaal gesproken waren we rond deze tijd al op 80 % en al bijna klaar met de oogst." Nu is er echter nog veel fruit dat geoogst moet worden. Ondanks dat het wat verlaat is, verloopt het seizoen wel goed.

Volgens Ortúzar ziet de markt er goed uit voor de ontvangst van de Chileense citrus. Het is vooral een goed jaar voor de citroenen. "Er is sprake van een zeer goed, wellicht historisch, einde van het citroenenseizoen. Er is namelijk minder lokaal aanbod in de VS, waardoor de Chileense citroenen op een minder bevoorrade markt aankwamen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het citroenenseizoen ook verlengd is. Chili verzendt nog steeds citroenen, zij het in kleinere hoeveelheden. In het geval van de mandarijnen is de markt ondanks een zekere prijsaanpassing in beweging. Er is sprake van een grote vraag: de markt staat popelend te wachten op het fruit. Daarom proberen we zo vroeg mogelijk te beginnen met inschepen, vooral omdat dit de periode is waarin de consumptie sterk groeit, en dat is een belangrijke kans voor Chili".

Volgens de directeur van het Citrus Comité zal er voor wat betreft de inschepingen sprake zijn van een verlenging van het seizoen. Met betrekking tot de buitenlandse consumptie is echter niet bekend tot in welke mate het seizoen verlengd zal worden, aangezien dat onder andere ook afhangt van wanneer het seizoen van Californië begint.

Bron: simfruit

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven