Kazachstan vervangt Poolse appelen voor die uit Iran en Oezbekistan

De stijging van de appelprijzen gedurende de tweede helft van het seizoen 2017-2018 had een negatief effect op de appelconsumptie in Kazachstan. Tussen januari en mei 2018 daalde de appelimport in het land met 21%, zo meldt EastFruit. 

Deze trend dwong importeurs in Kazachstan ertoe naar alternatieven voor Poolse appelen te zoeken, waarvan de import in de betreffende periode met 44% naar 33.000 ton daalde. Appelen uit Iran bleken een betaalbaar alternatief te zijn. Ondanks dat Kazachstan voorheen vrijwel geen Iraanse appelen afnam, importeerde het land in de eerste vijf maanden van 2018 een volume van 9.500 ton. 

De aanvoer van appelen uit Oezbekistan en Kazachstan groeide eveneens. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van appelbewaring in Oezbekistan en de uitbreiding van het appelareaal exporteerde dit land gedurende de winter en het voorjaar meer appelen naar Kazachstan. Hoewel het geleverde volume nog niet noemenswaardig was (1.300 ton in de eerste vijf maanden van dit jaar) was er duidelijk sprake van een opwaartse trend.

Ook China heeft weten te profiteren van de situatie en vergrootte haar export naar Kazachstan gedurende deze periode naar een recordvolume van 12.000 ton. In 2017 leverde China 21.100 ton appelen aan Kazachstan, waarmee het land op Polen na de grootste leverancier van appelen aan de Kazachse markt was. 

Volgens de prognose van EastFruit zal Oezbekistan haar aanwezigheid in Kazachstan in het seizoen 2018-2019 nog verder versterken door zo'n 8.000 tot 10.000 ton appelen te exporteren. Het is de verwachting dat de export van Poolse appelen zich ook zal herstellen, aangezien het land dit seizoen een record appeloogst van wel vijf miljoen ton binnen zal halen. Dit betekent dat er het hele seizoen lang zo'n 100.000 ton appelen door Polen naar Kazachstan kunnen worden geëxporteerd. Het is echter geen geheim dat een een deel van de Poolse appelen die naar Kazachstan gaan uiteindelijk op de Russische markt beland. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven