Aftellen tot de vollegrondsgroentendagen

De laatste week van september houden de veredelaars traditiegetrouw hun demodagen. Events, nieuwe rassen, innovaties en trends in groei, smaak, kleur en resistentie komen aan de orde.
 
Seminis
Op het Brassica Idea Exchange (iX) evenement van Seminis ligt de focus op het bieden van nieuwe inzichten, oplossingen en netwerkmogelijkheden die veel verder gaan dan zaden en rassen. Voor belangrijke kenmerken als opbrengst, smaak, (veld)houdbaarheid, oogstgemak, resistentie en gezondheidsvoordelen kunnen bezoekers aan het event in Enkhuizen op 25 en 26 september in gesprek gaan met veredelaars en andere experts van Seminis.

Innovatie in broccoli en bloemkool

Tijdens het event zijn innovaties in brassica om te delen. Bijvoorbeeld Curdivex – de nieuwe serie in bloemkool. Een bloemkool hoort pas bij deze serie als de kolen niet verkleuren. Whitex (SVAC7366) is het eerste ras uit de Curdivex-portfolio dat Seminis in september zal laten zien. Maar ook de nieuwste Floret Broccoli zal de nodige aandacht trekken.
 
Het Brassica Idea Exchange (iX) evenement vindt plaats in Enkhuizen op 25 en 26 september 2018 van 09.00 uur tot 17.00 uur. De locatie is Seminis Enkhuizen, Westeinde 166, 1601 BN Enkhuizen.

Meer informatie en inschrijven: www.seminis.nl
 
 
Bakker Brothers
Bij Bakker Brothers zijn er nieuwe rassen zowel voor de verse markt als de industrie beschikbaar, waaronder wortelras Marlin (sneller) en rassen van het ABK (zoet) en Flakkee type (bewaar). Naast wortelen brengen ze ook nieuwe variëteiten in bonen, suikermaïs op het demoveld onder de aandacht. Rassen die geschikt zijn voor de teelt in Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Europa zijn in de tentoonstelling en kas te zien. Bakker Brothers viert dit jaar het 90 jarig met als thema 'Proud Heritage, Bright Future'.

Wortelen
Wortelras Marlin telt ongeveer 95 groeidagen, is inzetbaar voor bospeen en voor vers verpakken, heeft weinig groene koppen, een roodoranje kleur en is sterk tegen groeischeuren. Als ABK type is het nieuwe ras BB CAR 0283 te zien: cilindrische peen met een mooie kleur, die door zijn zoete smaak te gebruiken is als snackpeen. Het ras is ook geschikt voor A-peen en fijne industriepeen. Nieuwkomer voor de verwerkende industrie is Flakkee type BB CAR 0567 met sterk en gezond loof, die sterk is tegen groene koppen en goede bewaareigenschappen kent. De inwendige kleur maakt dit ras geschikt voor sap, schijfjes, geraspte wortels en voor de versmarkt in het grovere segment van C-D peen.

Industrie bonenrassen
Aan het assortiment sterke bonenrassen voor de verwerkende industrie voegde Bakker Brothers een aantal nieuwe rassen toe. Twee belangrijke variëteiten zijn Caledonia en Elba, die garant staan voor een hoog percentage zeer fijne, mooi gegroepeerde bonen (6,5 - 8 mm) met een prima kwaliteit. Beide zijn te zaaien onder moeilijke omstandigheden en hebben een goed rendement.
Voor de fijne bonen (8 - 9 mm) is er het erg vroege ras Tempo (90 dagen). In het fijne segment zijn zowel voor de verse markt als voor de industrie de allrounders Saba en Lavezzi.

Aanmelden voor de open dagen kan via frontdesk@bakkerbrothers.nl.
 
 
Hazera
Zoals elk jaar organiseert Hazera het evenement, in samenwerking met HM.Clause & Vilmorin-Mikado, allen onderdeel van de Limagrain Group.
 

Dit jaar heeft Hazera besloten om een grotere selectie van pre-commerciële hybriden toe te voegen aan hun Brassica-assortiment om op die manier een blik in de toekomst te werpen.
 
 
"Voor uien zijn snelle en uniforme velduitjes essentieel om de opbrengst en de gewaskwaliteit te verhogen, vooral in ongunstige weersomstandigheden. Daarom concentreert Hazera zich niet alleen op de ontwikkeling van verbeterde hybride uien, maar ook op methoden om deze rassen een boost te geven. We hebben een primingmethode ontwikkeld die resulteert in vroege en uniforme planten, zelfs onder koele omstandigheden, resulterend in een hogere opbrengst en betere kwaliteit."

Het is ook mogelijk om het Hazera tomatendemonstratiecentrum in Bleiswijk te bezoeken. Hier vindt u een interessant assortiment snacktomaatjes, cherry, cluster, losse en vleestomaten. Neem voor meer informatie en bezoeken contact op met Geert van der Wel: +31 (0) 6 34594516 of Marcel van Kester: +31 (0) 643840734.
 
Op woensdag 26 september organiseert Hazera een debat 'Van commodity tot convenience. Wie koopt er binnen 10 jaar een hele ui, bloemkool of kool?' De verkoop van verwerkte en verpakte groenten groeit. De vraag is hoe we hiermee omgaan als industrie. Hazera nodigt u uit voor een debat waarin gegevens en inspirerende voorbeelden worden gedeeld. Ook wordt besproken hoe we ons voorbereiden op de toekomst. Registratie vooraf is voor het debat verplicht. Aanmelden kan via Arjan van Steekelenburg, arjan.van.steekelenburg@hazera.com of +31 (0) 6 42480735.
 
Vilmorin-Mikado
Vilmorin-Mikado, een wereldwijd Frans-Japans zaadbedrijf, presenteert met trots zijn breed, uniek en origineel assortiment van bestemd voor alle professionals in de industrie. Ter gelegenheid van de International Open Days zullen de bezoekers de "Westerse" wortelsoorten (type Nantes), witlof, rode bieten en bloemkool, maar ook de "oosterse" soorten zoals kabocha squash, daikon radijs en Aziatische kool (her) ontdekken. Het team van Vilmorin-Mikado biedt de beste variëteiten met een focus op: diversiteit, flexibiliteit, hoge prestaties en smaak.
 
HM.Clause
Bij HM.Clause ligt de focus op broccoli. Er wordt een speciaal evenement georganiseerd voor de grootste broccolikwekers in Europa. Tevens presenteren zij hun volledige assortiment, inclusief de innovatie Calebrini 2017.
 
Naast de nieuwe Berlicum peen Xela, die een uitstekende bewaarbaarheid heeft, wordt de nieuwe Nantes-hybride Polydor (een Priam-type) getoond. Dit ras combineert een zeer sterke wortel met een gladde huid en kan bij vroege zaai al vanaf eind juli gerooid worden voor de verse markt. Bij latere zaai is de bewaarbaarheid uitstekend. Voldoet ook goed voor schijvenpeen en door het sterke en gezonde blad is het bij uitstek ook geschikt voor de biologische teelt.
 
Voor de verwerkende industrie laat HM.Clause hun keiharde bloemkool ras Durok zien; de roosjes blijven een paar dagen vast , waardoor telers een breder oogstvenster krijgen. Andijvie telers zullen ook het nieuwe ras CLX 10161 waarderen. Dit ras heeft een sterke schottolerantie (ook in de zomer) en een zeer schone onderkant, wat een uitstekende veldhoudbaarheid geeft.
 
Voor meer informatie:
Hazera Seeds
Kanaalweg 14
1749 CE, Warmenhuizen
Tel: +31 162 690 900‏
Fax: +31 162 690 970
 
Marion Vissers (Hazera, voor meer informatie over producten)
+ 31 (0) 6 21587080
 
Ineke Christiaens (Hazera, voor algemene informatie)
+ 31 (0) 6 34595596
 
Arjen Biesheuvel (HM.Clause)
+31 (0) 6 34658520
 
Bejo
Bejo deelt haar resultaten van onderzoek en innovatie met haar relaties via diverse activiteiten en bezienswaardigheden, waaronder rondleidingen, symposia en gewaspresentaties.
 
Nieuwe rassen met een verbetering op uiterlijke kenmerken, ziekteresistentie, bewaarkwaliteit en smaak zullen voor het eerst te zien zijn op de demonstratievelden. Zo is er aandacht voor het bospeenras Aranka, boerenkoolras Bejo 3055 en meeldauwresistente rode ui Redlander. In het sla-assortiment staan de eerste nieuwe 6 biologische slarassen in de belangstelling.
In de innovatieve foliekas voor vruchtgewassen presenteert Bejo een gevarieerd assortiment van onder andere tomaten, paprika's en augurken.

Bijen, B-mox en bedrijven
Imkers tonen het belang van bijen en Bejo's activiteiten op het gebied van bijenveredeling en bijengezondheid. In de producttent is aandacht voor het zaadverrijkende B-Mox in wortelen en wortelpeterselie. Vertegenwoordigers staan u graag verder te woord. Ook dit jaar biedt de mechanisatietentoonstelling de bezoeker de kans om ruimschoots kennis op te doen van de laatste ontwikkelingen in de sector.

Purple Power
Bejo introduceert dit jaar het concept Purple Power; paarsgekleurde groenterassen met een hoog gehalte aan vitamines en antioxidanten. Purple sprouting broccoli Burgundy is een uniek ras dat 70 groeidagen heeft na planten. De scheuten van deze purple sprouting broccoli zijn bovendien binnen een week volledig te oogsten. En wat te denken van de prachtige dieprode biet Manzu met Rhizomanie resistentie en wortel Purple Sun voor de versmarkt? Erasmus blinkt uit als eerste 100% mannelijke paarse asperge. Een selectie paarsgekleurde rassen komt ook terug in de kookdemo. Smaak is daar het hoofdthema.
Daarnaast is er uiteraard aandacht voor Bejo's koolconcept Coolwrap en de smaakwortelen Cool carrot candy. En worden er nieuwe ideeën gepresenteerd voor de supermarkt en food processor voor het op de markt brengen van koolrabi en spruiten.
 
Taste, Health & Innovation 2018 – Brussels Sprout Symposium
Dinsdag 25 september organiseert Bejo het "Taste, Health & Innovation 2018 - Brussels Sprouts symposium"; inspirerend en informatief voor spruitentelers van over de hele wereld. Op de demonstratievelden is bovendien een groot aanbod aan spruitenrassen te zien.
Donderdag 27 september organiseert Bejo het "All about young plants symposium", speciaal gericht op de internationale plantenkwekers. Voor beide symposia is deelname op uitnodiging.
 
Voor meer informatie
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl
 
 
 
 
Rijk Zwaan
Zes weken lang, van 17 september tot en met 26 oktober 2018, presenteert Rijk Zwaan haar complete vollegrondsassortiment.

Nieuwe fysio's sla
Het uitgebreide sla-assortiment bestaat uit vierhonderd rassen van alle types, de meeste resistent tegen de nieuwe Bremia-fysio's 34 en 35 en nieuwe rassen met de eigenschap Knox en/of Knox Core. In de demoruimte en op het demoveld is te zien dat de gesneden sla of de pit trager verkleurt. Bij sla is het type Crystal - gekruld met een bite - een aanwinst.

Rocketeerz
Op het demoveld staan rucolarassen die Rijk Zwaan lanceerde onder het label Rocketeerz. Die zijn buiten en in een tunnel te zien, samen met andere babyleafs, zoals Swiss chard en veldsla.
Spinazie is goed vertegenwoordigd, zowel gladde, savooi als oriëntaalse types. De meeste rassen voor de industrie en verse markt hebben een resistentie tegen het nieuwe valse meeldauw fysio 17.

Bloemkool, broccoli en knolselderij
Binnen het koolassortiment in kleuren, soorten en maten doen bloemkool Ormonde RZ en broccoli Larsson RZ het volgens verwachting goed. Onze nieuwe, schotresistente en productieve knolselderij Merga RZ is op verschillende plantafstanden te bekijken. Ze presenteren ook een aantal nieuwe wortelrassen voor de verse markt en industrie. Verder zijn er nieuwe introducties in radijs, andijvie, knol- en bleekselderij, prei en rode biet. Nieuwe gewassen op het demoveld zijn venkel en courgette.
 
Speciale bio-route
"De vraag naar biologische groenten blijft aanhouden. Binnen Rijk Zwaan hebben we daarom veel aandacht voor het ontwikkelen van rassen die geschikt zijn voor de biologische teelt", aldus Heleen Bos, Specialist Organics bij Rijk Zwaan. "Onze biologische en onbehandelde rassen worden tijdens de demodagen extra uitgelicht, waardoor het voor bezoekers eenvoudig is om de zogenaamde bio-route te lopen op het veld. Onze vertegenwoordigers staan bovendien bezoekers graag te woord om hen te adviseren en te ondersteunen."
 
Het biologische assortiment van Rijk Zwaan, bevat onder andere sla, spinazie, diverse brassica's, andijvie, courgette en radijs. Ook slarassen met Knox™, welke in 2017 de Fruit Logistica Innovation Award won, en de one-cut-ready sla Salanova, zijn biologisch beschikbaar en te vinden op de bio-route tijdens de demodagen.


Voor meer informatie:
Arno van Oers, tel. +31 (0) 6 53 30 50 58.
Eerste Kruisweg 9, 4793 RS Fijnaart

 

 
 
 
Enza Zaden
IJsbergsla, bindsla, lollo, batavia, babyleaf, enz. De variatie in types sla is groot. En er worden steeds weer nieuwe types ontwikkeld. Ook de variatie in manieren waarop sla wordt gebruikt neemt toe. Wat dacht u bijvoorbeeld van een smoothie met sla?
Tijdens de demodagen laat Enza Zaden de sla-smoothie proeven en het aanbod van bladgewassen zien, het complete assortiment ijsbergsla maar ook bindsla en types als lollo rossa, lollo bionda, batavia en groene en rode eikenblad ontbreken niet. Bovendien vindt u ook direct gezaaide babyleaf en Eazyleaf, andijvie, spinazie en rucola terug op het veld.
 
Teelt op water
Wist u trouwens dat we ook veel geschikte rassen hebben voor de NFT-teelt? Een deel van deze rassen kunt u op onze demolocatie bekijken. Meer zien? Op afspraak laten we graag onze volledige proef in onze NFT-kas in Enkhuizen zien.
Wat is er nog meer te zien?

Daarnaast demonstreren we op displays ons diverse aanbod aan andere succesvolle vollegrondsgewassen. Denk aan bloemkool, pompoen, radijs, broccoli, courgette en prei.
 
Voor meer informatie of een afspraak: marketing@enzazaden.nl.
 
 
Syngenta
 
Koolgewassen
Het teelt programma van Syngenta voor de koolgewassen is gericht op het leveren van een breed pakket aan resistenties, verbeterde productkwaliteit en een sterke betrouwbaarheid in verschillende groeiomstandigheden. Dit om de teler te verzekeren van een consistente oogst met een hoge opbrengst. Wij delen daarom ook graag de nieuwe bewaar koolrassen met u, nieuwe bloemkoolconcepten en betrouwbare rassen voor de versmarkt, evenals de nieuwe ontwikkelingen in de spruitkool met een goede veldhoudbaarheid.

Sla
Om ijsbergsla jaarrond te telen met een volledige meeldauwresistentie en een goede prestatie, biedt Syngenta een assortiment aan van meeldauwresistentie rassen. Ook laten wij u graag onze nieuwe spinazierassen zien. Goede veldprestaties en de hoogste Peronospora resistenties zorgen voor probleemloze (industrie) spinazieteelt in heel Europa. Tot slot zullen wij onze baby leaf presenteren die voor de consument waarde toevoegt (langere houbaarheid en blad versheid).

Courgette
Syngenta is marktleider in de groene courgette markt. Dit dankzij een zeer hoog opbrengstpotentieel, resistentie tegen virussen en een hoge kwaliteit die goed aansluit op de marktbehoefte.

Uien
De Diamant Selectie van Syngenta wordt vertegenwoordigd door harde uien met een goede huidkwaliteit die ondersteuning bieden aan uientelers en handelaren die hun areaal jaarlijks uitbreiden.

Contact informatie
Internationaal: veronique.leroux@syngenta.com
Benelux: brigitte.van_der_steen@syngenta.com
 
Pop Vriens Seeds
Van 24 tot 28 september vinden bij Pop Vriend Seeds de jaarlijkse Open Dagen plaats. Dit jaar organiseert Pop Vriend Seeds een speciaal seminar voor klanten over spinazie. Diverse sprekers delen de nieuwste inzichten over de markt, innovaties in het veredelingsproces en zaken als ziekteresistentie.

Phone: +31 228 591462
www.popvriendseeds.com
info@popvriendseeds.nl
 
 
 
 
 
Sakata
Van 25 tot en met 27 september staan de open dagen van Sakata in het teken van rode bieten varieteiten, zowel op het veld als op het bord. Daarnaast zijn er nieuwe varieteiten van bloemkool, broccoli, kool, pompoen, baby leaf.
Voor meer informatie:www.sakata-vegetables.eu
 
 
Basf Vegetable Seeds
Basf Vegetable Seeds houdt open dag van 24 tot en met 28 september aan de Noordlandseweg 52 te 's-Gravenzande. Het sortiment sla, spinazie etc zowel outdoor als indoor op Hydroponics worden gepresenteerd.

Meer informatie via lonneke.nies@vegetableseeds.basf.com

 
Novisem
Novisem focust op de ‘Global Niche Crops’. zij richten hun veredelings- , zaadproductie- en marketing en salesactiviteiten enkel op de niche groentegewassen voor professionele telers. Enkele voorbeelden zijn; Knolselderij, Bleekselderij, Klimbonen, Tuinbonen, Wortelpeterselie en Kruiden. Een compleet overzicht van het aanbod in 2018 is te vinden op www.novisem.com

De Novisem open dagen zijn in de laatste 2 weken van september en in de eerste 2 weken van oktober.

Voor meer informatie:
Novisem
Giel Peulen:
gpeulen@novisem.com;
T:06-15224728

 
Seeds meet technology
Tergelijkertijd met de open dagen vindt Seeds meet technology plaats van 25 tot en met 27 september. Klik hier voor meer informatie.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.