Greenyard heropent Hongaarse fabriek

Diepvriestunnel bron Listeria-besmetting Greenyard

Tholen – Eén van de vriestunnels in de Hongaarse fabriek van Greenyard blijkt de bron van de Listeria monocytogenes uitbraak die deze zomer leidde tot een grote recall. Dat maakt het Belgische bedrijf bekend.

In juli werd een grote terugroepactie gedaan van producten die tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 geproduceerd werden in de Hongaarse fabriek in Baja. Daarnaast werd een onderzoek opgestart naar de uitbraak van Listeria monocytogenes tussen 2015 en 2018. De terugroepactie was het gevolg van een beslissing die de Hongaarse voedselveiligheidsautoriteit nam op 29 juni 2018. Dat lag in lijn met het onderzoek van de EFSA naar de uitbraak. Greenyard besloot op haar beurt deze volledige productie in de fabriek stil te leggen tot de bron van de besmetting werd gevonden.

Het bedrijf schrijft in het persbericht: "Voedselveiligheid en de gezondheid van onze consumenten is de nummer één prioriteit van Greenyard. Greenyard voerde een breed en diepgaand onderzoek uit in haar fabriek naar de oorzaak van de potentiële besmetting en deed dit in samenwerking met de autoriteiten en onafhankelijke experts."

De bron van de besmetting bleek één van de twee vriestunnels in de fabriek. Greenyard heeft besloten deze vriestunnel, goed voor ongeveer 3% van de productie binnen Frozen, te sluiten. In samenwerking met de autoriteiten is gekeken of de fabriek weer in productie kan. De heropening gebeurt onder streng toezicht. Daarnaast heeft Greenyard een aantal vrijgave procedures ingesteld die zo land als nodig aanhouden.

Door de vrijgave kan de productie weer opgestart worden in de Hongaarse fabriek en kunnen klanten weer geleverd krijgen. Daarnaast zijn er alternatieve oplossingen voor producten die tijdelijk niet verkrijgbaar zijn. "Greenyard betreurt de impact die deze potentiële besmetting en daaruit resulterende terugroepactie gehad heeft op onze klanten en consumenten, en bedankt haar klanten en consumenten voor de blijvende steun en vertrouwen."

Met de heropening van de fabriek verwacht het bedrijf dat de financiële impact binnen de eerder gemelde 30 miljoen euro (netto na verzekering) zal uitkomen. Greenyard wil een voortrekkersrol nemen om de industrievoorschriften in de diepvriessector te verhogen. Voor de eigen productielocaties heeft het bedrijf al strengere normen gesteld.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven