Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: sinaasappelexport stopt eerder wegens CBS-risico

Met het einde van augustus is er geen enkele keer citrus black spot bij Zuid-Afrikaans citrus voor de EU-markt aangetroffen. Dit stelt de Zuid-Afrikaanse sector in een gunstig daglicht, waar de sector graag het seizoen mee af zou willen sluiten. Het Fresh Produce Exporters' Forum en het Zuid-Afrikaanse ministerie voor landbouw, bosbouw en visserij hebben daarom besloten om het exportseizoen voor late Valencia's op 22 september af te laten lopen.

"Zuid-Afrika heeft besloten om het zekere voor het onzekere te nemen," zegt Deon Joubert, de EU-afgevaardigde voor de Zuid-Afrikaanse Citrus Growers' Association. "Het is een fantastisch jaar geweest met betrekking tot de afwezigheid tijdens inspecties van zowel citrus black spot als van de Afrikaanse fruitmot. Dit laat zien hoe goed de gehele sector heeft samengewerkt." Voor het einde van augustus was er vier keer sprake van inspecties waarbij de Afrikaanse fruitmot werd aangetroffen. Dat is een enorme afname ten opzichte van voorgaande jaren, toen de EU de Afrikaanse fruitmot nog niet beschouwde als een reden voor quarantaine.

Via interne communicatie meldde de Citrus Growers' Association onlangs week dat het controleorgaan voor de export van bederfelijke versproducten, oftewel de Perishable Produce Export Control Board (PPECB), werd geadviseerd de laatste inspecties van late Valencia's op te schorten. De export van de Valencia's wordt daarmee effectief stopgezet. Volgens Joubert is dit een proactieve maatregel om het risico op het aantreffen van citrus black spot te beperken.

De reden dat dit alleen bij late Valencia's gebeurd, is omdat onderzoek uitwijst dat aan het einde van het seizoen alleen deze citrussoort een verhoogd risico op citrus black spot met zich meedraagt. Late mandarijnen en citroenen hebben dit risico niet, waardoor deze citrussoorten ongehinderd naar de EU kunnen worden geëxporteerd. 

Valencia-export net over de helft
Met het einde van week 35 was slechts 55% van alle Valencia's van dit seizoen geëxporteerd. Het volume komt neer op 28,4 miljoen kartons van 15 kg van een totaal van 51,2 miljoen cartons. Dit spreekt eerdere nieuwsberichten tegen, die meldden dat het besluit om de export te staken werd genomen op een moment dat het seizoen al ten einde liep. Het seizoen voor citroenen en zacht citrus is wel bijna afgelopen. Van deze citrussoorten is met het einde van week 35 respectievelijk 86% en 90% van het totale volume al geëxporteerd.

"In de komende drie weken in de aanloop naar het voorgestelde einde van het seizoen zal de Citrus Growers' Association nauwlettend de risico's voor citrus black spot in de gaten houden. Als deze risico's toenemen, zal de organisatie adviseren om de sluitingsdatum te vervroegen," aldus het interne bericht.

Publicatiedatum: