Omzet Limoneira Q3 daalt licht

Goede resultaten citrus compenseren lage prijzen avocado's

Tholen – De avocadoprijzen stonden onder druk in het derde kwartaal van het financiële jaar van Limoneira. Die lage prijzen werkten door in de resultaten van het Amerikaanse bedrijf. De hogere omzet in citroenen en sinaasappelen compenseerden deze krimp gedeeltelijk. Limoneira zag de totale omzet licht dalen.

Limoneira sluit het derde kwartaal (eindigend op 31 juli) met een omzet van 40 miljoen dollar. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 40,4 miljoen dollar over het derde kwartaal van 2017. De huuropbrengsten bleven stabiel op 1,3 miljoen dollar. Er waren geen ontwikkelingen in het vastgoedonderdeel. De omzetdaling komt dan ook voor rekening van de Agribusiness. Dat segment zag de omzet dalen van 39,1 miljoen dollar in 2017 naar 38,7 miljoen dollar dit jaar.

"Sterke resultaten in de citroenen en sinaasappelen in het derde kwartaal werden gedeeltelijk teniet gedaan door de lagere avocadoprijzen als gevolg van de hitte laat in het derde kwartaal," reageert Harold Edwards, president en CEO van het bedrijf op de resultaten.

De omzet in Agribusiness bestaat onder andere uit 30,7 miljoen dollar omzet uit de verkoop van citroenen. Die categorie noteert een lichte stijging ten opzichte van de 30 miljoen dollar omzet een jaar eerder. Die stijging is vooral te danken aan een groter volume dat op de markt gebracht werd, want de prijzen stonden onder druk ten opzichte van vorig jaar. Ongeveer 992.000 dozen citroenen werden verkocht in het derde kwartaal met een gemiddelde prijs van 25,91 dollar. Over het derde kwartaal van 2017 werd 919.000 dozen tegen een prijs van 28,45 dollar per doos in de markt gezet.

De omzet uit avocado's daalde van 7,5 miljoen dollar in 2017 naar 5,6 miljoen dollar dit jaar. Dat is vooral het gevolg van de lage prijs, hoewel dat gedeeltelijk werd gecompenseerd door het grotere volume ten opzichte van het voorgaande jaar.

Sinaasappelen noteerden wel een groei naar 2 miljoen dollar omzet (2017: 1,1 mln dollar). Het effect van het kleinere volume werd gecompenseerd door de hogere prijs die de sinaasappelen noteerden. Het specialty citrus en andere producten boekten een gecombineerde omzet van 0,3 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat 0,4 miljoen dollar.

Onder andere het grotere volume citroenen en avocado's deden de kosten stijgen naar 28,5 miljoen dollar over het derde kwartaal (2017:27,1 mln dollar). Het operationele inkomen over deze drie maanden komt uit op 11,4 miljoen dollar, een daling ten opzichte van de 13,2 miljoen dollar in het voorgaande boekjaar. EBITDA staat op 13,4 miljoen dollar (2017: 14,9 mln dollar) over het derde kwartaal.

Over de eerste negen maanden van het boekjaar steeg de omzet naar 114,7 miljoen dollar (2017: 105,4 mln dollar). Het operationele inkomen steeg naar 19,1 miljoen dollar tegen 16,1 miljoen dollar een jaar eerder. In juni deed Limoneira een aandelenuitgifte van ruim 3 miljoen aandelen tegen een prijs van 22 dollar. De 69 miljoen dollar die hiermee werd opgehaald is gebruikt om schulden af te lossen en de San Pablo ranch en Oxnard Lemon's pakstation, land en enkele vaste activa te kopen.

Klik hier om de resultaten te bekijken

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven