succesvolle samenwerking tussen gemeenschap en privésector

"Zuid Afrika: "Wil je een volle maag, ga dan de fruitteelt in."

In de pittoreske Litsetele Valley in Zuid-Afrika ligt Maradadi Farm, een citrusteeltbedrijf. Wat is er zo uniek aan dit bedrijf? Het wordt geleid door een vrouw. Een zwarte vrouw.
 
Kate Hlongo was in eerste instantie niet zo geïnteresseerd in fruitteelt. Door haar serieuze werkhouding werkte ze zichzelf op tot manager. Het bedrijf teelt alleen Nadorcotts en oogst 3.000 ton per jaar, waarvan het merendeel onder de naam ClemenGold verkocht wordt.
 
Andrew Mongwe (senior supervisor), Kate Hlongo (production manager) en Diederik Fourie (area manager) op Maradadi Farm
 
Het bedrijf werd in 2001 aan de BaThlabine gemeenschap teruggegeven na een claim. Indigo Fruit Farming benaderde de gemeenschap 5 jaar geleden om op een stuk braakliggend land citrus te telen. Het bedrijf wordt nu door de gemeenschap geleased, waardoor leden van de gemeenschap voorrang krijgen bij sollicitaties en scholing. 60% van de werknemers is vrouw.
 
Andrew Mongwe, senior supervisor erfde zijn claim van z'n grootmoeder. Hij studeerde aan de fruitvakschool en werd door Indigo Fruit Farming aangenomen en verder geschoold. "Ik zei altijd: wanneer de president met mensen praat dan is zijn buik vol en dat komt door de fruitteelt. Wil je je maag vullen, ga dan de fruitteelt in. Indigo heeft een zaadje geplant, mij, en ik groei steeds verder."
 
 
Model voor succesvolle samenwerking tussen gemeenschap en privésector
Indigo, aangesloten bij de ANB Group, zal het bedrijf nog zo'n 15 jaar leiden. Daarna gaat het over naar de gemeenschap. Deze regeling is voor beide partijen gunstig.
 
De mogelijkheid om Nadorcotts te telen was voor de gemeenschap niet mogelijk geweest, maar met CitroGold, aangesloten bij de ANB die verantwoordelijk is voor het managen van de veredelingsrechten, kon het wel.
 
Foto rechts: een van de verschillende baobab bomen op het bedrijf.
 
Diederik Fourie van Indigo Fruit Farm: "Het bedrijf is een model voor hoe laag presterende bedrijven met geclaimd land in de toekomst gemanaged kunnen worden. Je moet de overeenkomst met de juiste insteek maken en het is ongelooflijk belangrijk om de communicatie open te houden."
 
 
Vrouwen die eind juli fruit plukken op Maradadi Farm

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.