"Susi Bonet, van Cambayas: "Er worden iedere keer grotere maten gevraagd"

Eerste Valencia granaatappelen op de markt

Eind vorige week begon de oogst van de Valenciana granaatappel in Elche, de belangrijkste teeltregio van dit fruit in Spanje. De oogst heeft een vertraging van ongeveer 8 dagen vanwege de droogte en de hoge temperaturen gedurende de zomer. Daarnaast zullen er veel middelgrote en kleine maten zijn."Momenteel komen de eerste granaatappelen binnen op de markt", vertelt Susi Bonet, commercieel directeur van coöperatie Cambayas. Het gaat om de Valenciana granaatappel. Deze variëteit lijkt op de Mollar, maar wordt vroeger geoogst en heeft een blekere kleur.

"Het zal geen seizoen met grote maten zijn aangezien we over weinig granaatappelen van 400 gram en meer zullen beschikken. De laatste jaren vraagt de markt steeds meer om grote maten, meer dan we in werkelijkheid hebben in Spanje en in andere telende landen. We vinden echter dat de consumant zich bewust zou moeten zijn van de werkelijkheid. Als we alleen voor de grote maten zouden gaan, zouden we slechts ongeveer 10 % van de opbrengst oogsten", legt de teler en exporteur uit.

Volgens Susi Bonet worden de marktomstandigheden gekenmerkt door een gematigde vraag en stabiele prijzen, zoals die van twee seizoenen geleden. "Vanaf eind september stijgt de vraag meestal, het gaat om een fruitsoort die vooral met de herfst geassocieerd wordt. Tegelijkertijd hebben we te maken met sterke concurrentie vanuit Egypte, een land dat met zeer concurrerende prijzen komt, mede vanwege de devaluatie van zijn munt. Net als Turkije is Egypte bezig met een grote uitbreiding van zijn granaatappelteelt".

"Vanaf oktober zal de oogst van de Mollar granaatappel beginnen. Bij deze variëteit is er ook sprake van kleine maten, hoewel deze granaatappelen van zichzelf groter zijn dan die van het Valenciana ras aangezien ze later geoogst worden. We verwachten ongeveer 7 miljoen kilo Mollar granaatappelen", aldus Bonet.


Voor meer informatie:
Susi Bonet
CAMBAYAS COOP.V
T +34 966637588
susi@cambayas.com
www.cambayas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.