Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lucien de Wit, LuBa Fresh:

"Regenschade druiven Puglia laatste jaren terugkerend fenomeen"

Tholen - Overvloedige regenval in Puglia, het lijkt de afgelopen jaren schering en inslag bij de lokale druiventeelt. "Voorheen had je er weleens een slechtere partij druiven tussen, maar de laatste vier jaar is het elke keer raak", vertelt Lucien de Wit van LubaFresh uit Venlo, die net terug is van een bezoek aan zijn Italiaanse leveranciers.



"De weersomstandigheden waren tot begin augustus nog redelijk normaal, hoewel de warme nachten niet optimaal waren voor de druiven. Medio augustus is het echter flink gaan regenen, wat vorig jaar in september ook al gebeurde. Voor de druiven is dat desastreus. Die zuigen zich vol water en klappen open. Ik schat dat 40% van het druivenvolume uit Puglia gewoon als verloren kan worden beschouwd. Sicilië heeft ook regen gehad, maar daar zijn de gevolgen niet zo dramatisch als in Puglia."



"De hoger gelegen velden hebben het er weliswaar beter van afgebracht, maar er zijn ook genoeg druiven die zo naar de fabriek kunnen en hopelijk voor de wijn nog wat opleveren", vervolgt Lucien. "Alle variëteiten hebben schade, al zijn de witte Italia-druiven met pit er het meest gevoelig voor", vervolgt Lucien. "Ik heb momenteel een extra kwaliteitscontroleur op locatie lopen. Die keur op locatie is dit jaar wel erg belangrijk. Alleen de druiven die 100% goed zijn voor export naar Europa krijgen een 'go'."



Van een tekort aan druiven is volgens hem op dit moment geen sprake. "Het probleem is nu vooral dat je enorm veel verschillende partijen en prijzen op de markt krijgt en dat zal de komende weken alleen nog maar erger worden. Hier op het veilingterrein worden al druiven verkocht voor 6-7 euro, terwijl ik nog altijd tot 12 euro voor kwalitatief goede druiven maak. Dat maakt de handel lastiger, maar de goede kwaliteit druiven zijn echt heel beperkt beschikbaar, dus daar zal toch voor betaald moeten worden."

Voor meer informatie:
Luciën de Wit
LuBa Fresh
Tel: 077-777 7715
Mob: 06-41273443
Fax: 077-777 7725
L.deWit@LuBaFresh.com
www.LuBaFresh.com