Fruittelers delen hun zorgen met Ducarme en Vautmans

Op uitnodiging van Europarlementslid en schepen van landbouw Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) kwam federaal Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gisteren naar Sint-Truiden om er samen met Limburgse en Waalse fruitboeren te debatteren over het toekomstige landbouwbeleid. De klemtoon lag op de verlenging van de seizoensarbeid, de gevolgen van de droogte, de Ruslandboycot en het openen van nieuwe afzetmarkten.


Hilde Vautmans en Dennis Ducarme

Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), schepen van landbouw in Sint-Truiden en lid van de parlementaire commissie landbouw in het Europees Parlement: 
"Ik kan tevreden terugblikken op het gesprek met Minister Ducarme en de fruitboeren, aangezien er nu toch wel concrete beloftes komen voor de boeren. Vooreerst zal de Minister pleiten voor een hervorming van de seizoensarbeid en de sociale partners proberen te overhalen om tot een akkoord te komen. De seizoensarbeid in de tuinbouwsector moet uitgebreid worden tot 100 dagen per jaar in tegenstelling tot de 65 dagen vandaag. In de champignon- en witloofteelt kan 100 dagen wel, daar moeten we een voorbeeld aan nemen. Ook moeten we beseffen dat seizoenarbeiders wegvluchten naar andere Europese landen waar ze wél 100 dagen kunnen werken. Daarmee komen onze fruitboeren de nodige mankracht tekort."

De landbouwsector staat ook al jaren onder druk door de Ruslandban, waardoor Vlaamse fruitboeren een grote afzetmarkt hebben verloren. 
"Onze boeren verkopen al vijf jaar onder de verkoopprijs. Het is niet fair dat zij de rekening moeten betalen van de boycot. Het openen van nieuwe markten is goed, maar niet voldoende om onze boeren te helpen. De enige oplossing lijkt me dan ook om op Europees vlak de vicieuze cirkel te doorbreken en nieuwe relaties met Rusland op te bouwen. We zien dat verschillende lidstaten hiertoe bereid lijken, laten we hier werk van maken!", zegt Hilde Vautmans.

De droogte van de afgelopen maanden maakte al meermaals duidelijk dat het landbouwbeleid op bepaalde vlakken aangepast moet worden aan de klimaatverandering, zodat boeren beter kunnen overleven. 
"Op federaal niveau nam Minister Ducarme maatregelen die binnen zijn bevoegdheden liggen, namelijk een uitstel van betaling van de sociale zekerheidsbijdragen voor de boeren, voor de rest is Vlaanderen aan zet."

Op het einde van het debat plukten Europarlementslid Hilde Vautmans en Minister van Landbouw Denis Ducarme samen symbolisch een mandje peren: 
"35 peren, voor elke extra dag dat een seizoenarbeider moet kunnen werken in de fruitteelt, een mooi gebaar naar de boeren toe,"besluit Hilde Vautmans.

Bron: Hildevautmans.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Wat een verschil met Nederland. steun waterschade steun vorstschade steun droogte. of alle fruittelers in Europa steun of allemaal niks. Dan seizoenswerk in Nederland voor de appel en Perentelers bijna niet mogelijk omdat een werknemer maar een keer per kalenderjaar 8 weken seizoenswerk mag doen. dus als een werknemer dan al in de asperges bij een collega heeft gewerkt. Kan hij geen appels of peren meer plukken als piekarbeider. Fruittelers in Nederland wordt toch is een keer wakker.
Martien Tielen, Sevenum - 2018/09/06 19:51:19.000© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven