Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Vraag naar bewerkte biologische producten
Spanje: consumptie bio blijft stijgen
De consumptie van biologische voeding in Spanje blijft stijgen. Alles wijst erop dat in 2017 en ook in 2018 de groeiende trend van de afgelopen jaren voortgezet is. Dit zal ook zorgen voor een grotere vraag naar bewerkte biologische producten, die steeds belangrijker worden.
Volgens experts uit de agrifoodsector worden biologische producten vaker gekocht. Hoewel Spanje veel biologische producten teelt en exporteert, is er sprake van een toename van de import om tegemoet te komen aan de hogere vraag naar bewerkte biologische producten.
Volgens het laatste onderzoek van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel (MAPA), dat uitgevoerd werd met gegevens van 2016, de meest recente beschikbare officiële gegevens, is de biologische import in een hoger tempo gegroeid dan de biologische export.
Spanje exporteert grondstoffen en importeert bewerkte biologische producten
Diego Roig, directeur van adviesbureau Ecological. bio, merkt op dat het opvallend is dat meer dan 70 % van de Spaanse export van biologische producten betrekking heeft op groenten, wijn en oliën. Het gaat voornamelijk om onbewerkte producten, terwijl het bij de import juist wel gaat om bewerkte producten die "duurder zijn en een grotere toegevoegde waarde" hebben.
Volgens een Duits rapport (het grootste deel van de export van biologische producten uit Spanje wordt in de EU afgezet) is Spanje de belangrijkste exporteur van tomaat, paprika, komkommer en courgette. "Producten die Duitsland hier later afzet, bewerkt en tegen een hogere prijs", aldus Roig.
De directeur van agribusiness adviesbureau Provotec, Pedro López, legt uit dat de Spaanse consumptie van biologische producten "blijft stijgen" dankzij de "vestiging" van grote supermarkten als Carrefour, Lidl en Aldi op de biomarkt. Deze winkels verkopen steeds meer bewerkte producten onder hun biologische merk en over het algemeen zijn dat importproducten.
Roig voegt echter toe dat er beweging ontstaat in de agribusiness om deze "onbalans" te "corrigeren" en dat zowel de conventionele als de biologische sector producten gaat aanbieden waar meer vraag naar is. Ook stelt hij dat de toetreding van agribusiness-bedrijven in de biologische teelt een "niet te stuiten stroom" is.