Amerikanen lanceren een nieuw zoete aardappelras

Een zoet aardappelras met uitstekende externe eigenschappen en een goede ziekteweerstand komt binnenkort beschikbaar voor telers, liet Don La Bonte van het LSU AgCenter onlangs tijdens een velddag in augustus weten. 
 

Zo'n 100 telers en vertegenwoordigers uit de sector woonden deze dag bij, die op 16 augustus plaatsvond in het onderzoekscentrum van AgCenter. 

 
La Bonte vertelde dat het nieuwe ras, dat momenteel LA-13-81 wordt genoemd, kenmerken bezit die zowel teler als consument aan zullen spreken. Het ras heeft een opvallende felrode schil die haar glans ook na de oogst behoudt. Daarnaast levert het ras in verschillende grondsoorten goede opbrengsten op. La Bonte werkt voortdurend aan de ontwikkeling van rassen die eerder rijpen en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. 
 
 
Als LA 13-81 beschikbaar komt dan vormt het ras een toevoeging op een bestaande reeks rassen van AgCenter, zoals Orleans, Bayou Belle en Evangeline, die als alternatief dienen voor Beauregard, een ras dat al jaren in Louisiana wordt geteeld. 
 
Volgens arklatexhomepage.com werden er in 2017 in Louisiana op een areaal van 3.763 hectare zoete aardappelen geteeld maar Sistrunk verwacht dit jaar een krimp van 202 tot 324 hectare. Sommige telers hebben hun areaal verkleind of zijn helemaal met de teelt gestopt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven