Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

Sector bijeen op Aardappeldemodag bij aanvang van spannend aardappeljaar

Tholen - Voor de elfde keer vond woensdag 22 augustus de Aardappeldemodag plaats in Westmaas. Het evenement dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd, bleek eens te meer een ontmoetingsplek te zijn voor de hele aardappelketen aan de start van een spannend aardappeljaar. Door de droogte zijn de verschillen tussen de percelen enorm, waarbij de beregening ondanks arbeid die daar ook mee gemoeid is, veelal zijn waarde heeft bewezen. Dit alles leidde tot een hoop stemming, maar ook tot veel vragen. Want wat doe je als je 25 cent voor veldgewas aardappelen krijgt aangeboden als je het achterliggende seizoen niets hebt verdiend?

Vanaf linksboven met de klok mee: Joop Bonnet en Henk van den Berg, Jaap van der Sar en Willem de Jong, Andries Quik met zijn kleinzonen en Kleinjan's Aardappelhandel

Als speciale gast verrichtte Europarlementariƫr Annie Schreijer-Pierik het openingswoord. Als politicus sprak ze duidelijke woorden over het gebrek aan ondersteuning aan boeren door de politiek als gevolg van het gebrek aan compensatie voor schade door de droogte en het niet toelaten van nieuwe veredelingstechnieken. "Het Europees rampenfonds wordt in Nederland aan natuurorganisaties gegeven. Ik krijg van mijn collega-parlementsleden te horen dat de Nederlanders gek zijn geworden. Premier Mark Rutte sprak deze week in Friesland lovend over de boeren aldaar. Het is tijd dat hij zo spreekt over alle boeren in Nederland. Het geld moet terug naar de boeren."

Anton Haverkort, Annie Schreijer-Pierik, Jaap Delleman, Ernst van den Ende En Dick Hylkema

Vervolgens kreeg Schreijer-Pierik de eerste Engels- en Nederlandstalige versie van het Aardappelhandboek uitgereikt, dat WUR-onderzoeker Anton Haverkort samen met Aardappelwereld heeft ontwikkeld. "Wereldwijd is de aardappel het derde geconsumeerde voedselgewas na rijst en tarwe. De enige bedreiging is dat de aardappel een virusgevoelig gewas, is maar daar kunnen we met nieuwe veredelingstechnieken wel wat aan doen", aldus de professor. Hij kreeg bijval van de Europarlementariƫr: Steunen we familiebedrijven en nieuwe veredelingstechnieken niet, dan zet Nederland zijn aardappelsector in de uitverkoop."

VAM Watertech op het Holland Process Paviljoen

Ook deze aardappeldemodag werd weer uitgepakt met demonstraties, een bedrijvenmarkt met 150 standhouders, een mechanisatiepark, lezingen en diverse andere activiteiten. Dit jaar was het Holland Process Paviljoen op locatie in de schuur op het terrein. Hier werd door de bedrijven VHM Machinery, Tolsma-Grisnich, Sarco Packaging, Manter International en VAM Watertech een complete verpakkingslijn - van het wassen tot reinigen, sorteren en verpakken - gedemonstreerd die de aardappelen. De bezoekers kregen een zakje van het ras Celine van Caithness Potatoes, met drie verschillende vleeskleuren mee naar huis. En ondanks dat de boeren vaak hun schuur vol hebben liggen namen er veel - hoe Nederlands wil je het hebben - een kilozakje mee naar huis.



De organisatie raamt het aantal bezoekers, net als de vorige editie op 8.000. Naast veel Nederlanders, weten ook steeds meer Belgen, Britten en Duitsers de weg naar Westmaas te vinden.

Klik hier voor de fotoreportage