Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van 2018 tot 2022 periode van uitzonderlijke hitte verwacht

De wereldwijde hittegolf van deze zomer maakt 2018 tot een uitzonderlijk warm jaar en het ziet er naar uit dat dit ook de komende jaren het geval zal zijn, zo blijkt uit een onderzoek onder leiding van Florian Sévellec, die als onderzoeker verbonden is aan de universiteiten van Brest en Southampton. 
 
Het onderzoek verscheen op 14 augustus 2018 in Nature Communications en toont aan dat het gedurende de periode van 2018 tot 2022 wereldwijd warmer zal zijn dan verwacht werd op basis van de huidige opwarming van de aarde.
 
De opwarming die veroorzaakt wordt door de uitstoot van broeikasgassen is niet lineair en lijkt aan het begin van de éénentwintigste eeuw stil te hebben gestaan, een fenomeen dat bekend staat als de 'global warming'-hiatus. Een nieuwe methode voor het voorspellen van de gemiddelde temperaturen suggereert echter dat het de komende jaren naar verwachting warmer zal zijn dan verwacht. 
 
 
Het systeem, dat werd ontwikkeld door onderzoekers van het CNRS, de Universiteit van Southampton en het KNMI, maakt gebruik van een nieuwe statistische methode om toekomstige temperaturen te voorspellen. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het systeem hebben bewezen minstens gelijk te staan aan de huidige methoden, in het bijzonder voor het simuleren van de global warming-hiatus van het begin van deze eeuw. 
 
De nieuwe methode voorspelt dat de gemiddelde luchttemperatuur tussen 2018 en 2022 uitzonderlijk hoog zal zijn, hoger nog dan de cijfers die afgeleid kunnen worden uit antropogene klimaatopwarming alleen. Dit is voornamelijk te wijten aan de geringe kans op intense kou. Het fenomeen is nog opvallender met betrekking tot de temperatuur van het zeeoppervlak, vanwege de grote kans op hitte, hetgeen onder bepaalde omstandigheden kan leiden tot het ontstaan van tropische stormen.
 
 
Publicatiedatum: