Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel Schrijnemaekers, Veiling Zuid-Limburg:

"Hopelijk is retail bereid maatsortering peren 5 mm naar beneden bij te stellen"

Tholen - De droogte heeft bij Veiling Zuid-Limburg zijn gevolgen gehad voor de appeloogst. "In tegenstelling tot andere teeltgebieden kunnen wij niet beregenen. We hebben de beschikking over een fatsoenlijke oogst, maar geen topoogst", vertelt directeur Michel Schrijnemaekers. "In de appelen zijn er nogal wat percelen aangetast door zonnebrand en in de peren blijft de maat wat achter."

Het nieuwe seizoen werd op de veiling ingeluid met de Delcorf-appelen. "Dat seizoen is tot nu toe heel behoorlijk gelopen met gemiddelde prijzen rond de 80-90 cent. Nu staat de markt echter onder druk omdat de Elstar massaal op de markt komt. In mijn optiek is dat een weekje te vroeg. Met de Delcorf hebben we nu een hele lekkere appel tot onze beschikking", zegt Michel. Het aanbod zomerperen bij Veiling Zuid-Limburg is beperkt. "Het seizoen Triomphe de Vienne heeft redelijk goed gelopen, maar sluiten we nu af."



Inmiddels worden de eerste Conference-peren geplukt en daarbij valt vooral de achterblijvende maatsortering op. "Ik had ook liever gezien dat we grovere peren hadden, maar we moeten het hier mee doen", concludeert Michel. "Ik hoop dat de retail bereid is de maatsortering 5 millimeter naar beneden bij te brengen. Tussen de 65- en de 60-sortering maakt dat namelijk nogal wat peren uit. Tot op zekere hoogste zijn de supermarkten daar in het verleden wel toe bereid geweest. Weet je, als de 65'ers pakweg 1,35 euro kosten en de 60'ers 80 cent, dan gebeurt dat vanzelf."

"Over het algemeen kunnen we uit de cijfers van Prognosfruit afleiden dat er Europees gezien een grote oogst komt. Maar ik hoor steeds meer geluiden dat de schade door droogte en zonnebrand niet meevalt. Hierdoor zullen de prognoses nog wel naar beneden bijgesteld worden en ik ben benieuwd welke invloed dat heeft op de prijsvorming", zegt Michel. "Hierin zal ook weer de prijs voor het industriefruit bepalend zijn. Spijtig genoeg is die markt de laatste weken enorm gedaald als gevolg van de grote Poolse aanvoer. Dat is geen goede zaak, want als de bodem in de markt wegzakt, zakt alles naar beneden."

Voor meer informatie
Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg
Aan de Fremme 33
6269 BK Margraten
Tel: 043-458588
Fax: 043-4588599
info@veilingzl.nl
www.veilingzl.nl