Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogst 2018: Kleine aardappelen vragen om een betere sortering

2018 is het jaar dat de geschiedenis ingaat als het jaar met een extreem droge zomer. Voor de AGF-sector heeft dat grote gevolgen voor de oogst. Het gebrek aan regen zorgt ervoor de aardappelen kleiner zijn dan normaal. Het verschil is bijvoorbeeld goed te zien bij deze teler in Drenthe. Dat niet alleen, de droogte zorgt naast een slechte oogst voor nog meer problemen. Door de tegenvallende grootte van de aardappelen, lopen de telers tegen contractuele problemen aan.



In deze aardappelcontracten ligt vast hoeveel aardappelen er in een kilo moeten zitten, maar ook de grootte van de aardappelen. Vooral dat laatste levert grote problemen op. De lengte is voor veel producenten van belang voor de verdere verwerking van de producten. Word hier niet aan voldaan, dan liggen er bij de consumenten kleinere producten op het bord. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frietjes, grillaardappelen of pofaardappelen. De producenten van deze producten hebben hele specifieke eisen als het gaat om vorm, lengte en gewicht. Daarnaast vinden restaurants het ook belangrijk dat er op ieder bord een mooie egale aardappel ligt.

Door de droogte is het nu moeilijk om te voldoen aan de contractuele eisen, maar de productie draait wel gewoon door. Dus de vraag naar grote aardappelen blijft. Daardoor is het belangrijker dan ooit dat de aardappelen direct goed en zorgvuldig gesorteerd worden.



De Newtec Celox optische sorteermachine zorgt dat de aardappelen met de juiste grootte direct goed gesorteerd worden. Piet Pannekeet, directeur van JASA: "De Celox is als beste in staat om de aardappelen optisch op maat én kwaliteit te sorteren." Daardoor kunnen fabrikanten zoveel mogelijk blijven voldoen aan de contractuele eisen ondanks de tegenvallende oogst. En de kleine aardappelen? Die kunnen direct door om krieltjes, schijfjes en wedges te worden.

JASA staat 22 augustus op de Aardappel Demodag in Westmaas op stand 41.

JASA Packaging Solutions
Hazenkoog 14-16
1822 BS Alkmaar
T. +31 (0)72 561 2700
F. +31 (0)72 562 54 07
www.jasa.nl
Publicatiedatum: