Opheffing Russische boycot appelen komt Bosnische telers gelegen

Het opheffen van het Russisch verbod op de Bosnische appelimport komt op het best mogelijke moment. Volgens appeltelers is het een recordjaar.

Rusland hief het verbod vorige maand op. Het werd in januari 2018 opgelegd nadat de Russen begonnen te vermoeden dat de appelen die ze uit Bosnië kregen in feite uit Polen afkomstig waren. Het was afgelopen jaar de tweede keer dat verdenkingen omtrent re-export de export van appelen naar Rusland ingewikkeld maakten.

Tijdens een bijeenkomst van telers zei de Bosnische politicus Sarovic dat alle telers respectvol dienen te zijn om de Russische markt te behouden en om te vermijden dat dergelijke zaken zich zouden herhalen.

Hij zei dat er al 400 ton appelen van verschillende soorten met een waarde van 51 miljoen euro naar Rusland onderweg waren. De Bosnische telers verzochten de minister om de vereiste exportdocumenten aan de grens te kunnen krijgen in plaats van op de kantoren van de Buitenlandse Handelskamer.

Het jaar is volgens de telers bijzonder goed. Maar ze verwachten niet dat de bovengemiddelde teelt hogere subsidies oplevert. "Ik ben niet tevreden met de subsidies. Vorig jaar was het een slecht jaar en kreeg ik 162 euro voor 5,5 ton pruimen," vertelt een teler.

Het januariverbod werd opgelegd nadat een Bosnisch bedrijf Poolse appelen herpakt had om te doen voorkomen dat ze in Bosnië geteeld waren en ze vervolgens naar Rusland had gestuurd. Volgens de minister kostte het verbod de Bosnische telers miljoenen.

"Poolse telers zullen ooit de mogelijkheid hebben om appelen direct naar Rusland te exporteren. Ze hoeven niet hierheen te komen om ze te herpakken," zei hij, eraan toevoegend dat alleen manipulatoren van dergelijke complotten profiteerden. Hij riep telers op om samen "degenen die het systeem misbruiken op te sporen."

Bron: N1

Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven