Groentenmeter om mensen aan te moedigen om gezond te eten

Stel je voor dat je binnen een paar seconden kunt zien hoe goed jouw groenten- en fruitconsumptie is. Dat is precies wat de Voedselbank van Delaware doet met hun nieuwe 'groentenmeter' om mensen te tonen hoe ze gezonder kunnen eten. 

Het ziet er uit als een elektronische puntenslijper, maar de groentenmeter verandert de manier waarop de Voedselbank van Delaware de volksgezondheid monitort.

"Het apparaat meet de carotenoïden niveaus in je huid", legt Sarah Shappard, manager van de voedingsprogramma's van de voedselbank, uit.

Klik hier voor video

Ze legt uit dat carotenoïden zitten in groenten en fruit dat je consumeert en dat dit apparaat deze niveaus in een paar seconden kan detecteren. 

"Het idee is dat we dit apparaat aan het begin van een interventie kunnen gebruiken en dan mensen kunnen voorzien van fruit, groenten en educatie over hoe ze meer groenten en fruit kunnen eten. Daarna meten we het opnieuw en dan zullen we zien of ze inderdaad hun groenten- en fruitconsumptie hebben verhoogd", zegt Sheppard.

De Voedselbank zegt dat de groentenmeter perfect is om vooruitgang de tonen. Dat was eerst heel lastig om te doen. 

"Het is heel moeilijk om gedragsveranderingen, consumptie en voedingspatronen te meten. Dat is één van de moeilijkheden voor gemeenschapsvoeding en dat is de reden waarom deze technologie zo interessant is. Van te voren gebruikten we voedselfrequentievragenlijsten en er zijn verschillende gevalideerde manieren om die te gebruiken, maar het is ook goed om objectieve getallen te hebben." 

Momenteel gebruikt de Voedselbank de groentemeter voor hun Produce Prescription Program, maar ze hopen het uit te breiden naar verschillende andere programma's die als doelstelling hebben om anderen te helpen naar een gezondere levensstijl. 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven