Natalie Snijers, Coöperatie Hoogstraten: “Kiwibes is toffe bes met veel potentie”

Kiwibessenseizoen start binnen twee weken

Tholen – "Binnen twee weken start het kiwibes seizoen weer. Ondanks dat de bessen slechts twee maanden beschikbaar zijn, zien we de populariteit elk jaar toenemen. Toch is het voor veel consumenten nog een onbekend product", vertelt Natalie Snijers van Coöperatie Hoogstraten. "Dit jaar gaan we verder met het promoten van de kiwibes. We hebben een nieuwe topseal verpakking waarop we benadrukken dat de kiwibes net als de blauwe bes tot de bessenfamilie behoort."Om consumenten kennis te laten maken met de kiwibes heeft Coöperatie Hoogstraten een box ontwikkeld die bij de retailer komt te staan waar mensen de kiwibes eerst kunnen proeven voordat ze een doosje meenemen. "We willen consumenten duidelijk maken dat de innovatieve kiwibes erg goed smaakt, gezond en ook supermakkelijk te eten is. Ook hebben verschillende bekende Belgische TV koks met het product geëxperimenteerd. Naast het eten uit het vuistje kan de kiwibes ook goed worden gebruikt in een dessert zoals ijs of yoghurt."Coöperatie Hoogstraten heeft de kiwibes al acht jaar in zijn assortiment en is inmiddels de grootste aanbieder van kiwibessen van Europa. Dit jaar worden er 130.000 kg kiwibessen verwacht. Vorig jaar was er slechts 50.000 kg omwille van de vorst, dus er is nog ruimte voor nieuwe opportuniteiten. België en Nederland zijn de belangrijkste afzetgebieden, samen met Duitsland. Ook starten er meer en meer lijnen op naar bestemmingen zoals Scandinavië, Frankrijk en zelfs het Midden-Oosten.

Een roosblossige variëteit van de kiwibes 

De teelt van kiwibessen is erg arbeidsintensief, maar is een erg gezonde teelt met nauwelijks gebruik van bestrijdingsmiddelen. Uniek aan deze teelt is dat de telers onderling veel informatie uitwisselen met elkaar. Filip Debersaques van de Universiteit van Gent doet veel onderzoek naar kiwibessen en coördineert de uitwisseling van de teeltinformatie. De kiwibesbomen hebben na aanplant drie jaar nodig om in productie te gaan. Ook de oogst van de bessen is lastig en is afhankelijk van brixwaarde en de kleuring van de zaadjes binnen in de bes. 

Coöperatie Hoogstraten heeft sinds 2016 een optische sorteermachine die de bessen sorteert op maat en rijpheid. "Door de machine kunnen we beter uitleveren en de houdbaarheid van het product verlengen," aldus Natalie. "We hopen dat dit jaar nog meer mensen kennis maken met deze toffe bes."


De optische sorteermachine


Voor meer informatie:
Natalie Snijers
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 (Kluis Z.1 - 1050) 
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven