Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Grotere Spaanse mango-oogst: +30%

De Spaanse mango-oogst zal dit jaar tussen de 25% en 30% groter zijn, aldus de in Malaga gevestigde coöperatie Trops, de grootste mangoleverancier van Spanje. De organisatie is goed voor 55% van de totale opbrengst aan mango's in het grootste teeltgebied van Malaga, Axarquia. De aankomende oogst gaat voor Trops de grootste ooit zijn. Het volume wordt dit jaar geraamd op 13 miljoen kilo.Volgens Martina Otten van Trops zal de meeste groei in volume te zien zijn bij het Osteen-ras. De reden hiervoor is omdat een aantal nieuwe plantages voor Osteen-mango's in productie gaan. Het areaal voor de rassen Kent en Tommy Atkins blijft stabiel, terwijl er bij Keitt-mango's sprake is van een lichte toename. "Hoewel we vorig jaar een volle opbrengst zagen, staan de bomen dit jaar weer vol fruit. Dit geldt met name voor Osteen-mango's. Sommige telers gaan hun plantages voor Tommy Atkins en Kent ruimen om Osteen-mango's te telen," aldus Martina.

Volgens Martina lijkt de uitbreiding in areaal voor de mangoteelt nu af te nemen, waar deze in de afgelopen vier jaar juist in rap tempo toenam. "Er worden nog steeds mango's aangeplant, maar de mate waarin dit gebeurd is fors afgenomen. Een van de redenen hiervoor is de beperkte toegang tot water. Ook realiseren veel telers zich dat teveel aanplantingen een negatief effect kunnen hebben op de prijzen."

Niemand weet zeker wanneer de oogst begint, omdat veel factoren met betrekking tot het weer tot op het laatste moment invloed hierop kunnen hebben. De komst van het Irvin-ras kan met tien dagen worden vertraagd, hoewel de oogst van Osteen-mango's niet meer vertraging op zal lopen dan vijf dagen. "Tot voor juli is het nauwelijks warm geweest, maar de temperaturen zijn in deze maand fors gestegen. Dat kan alles veranderen," zegt Martina Otten.

Alles wijst erop dat dit jaar een goed mango-seizoen gaat krijgen. Spanje zal in staat zijn om het gat in de markt op te vullen en zal minder concurrentie krijgen van Israël. "Het lijkt erop dat het volume vanuit Israël dit seizoen met ongeveer 25% af zal nemen. Als Israël eerder klaar is, krijgt ons seizoen mogelijk een goed begin. Iets vergelijkbaars is te zien bij Senegal. Naast dat de Senegalese mangoteelt minder sterk aanwezig is dan die van Israël, is ook het volume in Senegal dit jaar kleiner."

Hoewel Brazilië in staat is om het hele jaarrond via containers mango's te leveren, hebben Braziliaanse mango's volgens Martina meer risico's wegens de kwaliteit. Er is veel neerslag in Brazilië geweest, terwijl de mango's bovendien meer dan drie weken onderweg zijn. De lange transporttijden en de neerslag geven meer risico met betrekking tot de vorming van schimmels. "Spaanse mangotelers kunnen wegens hun nabijheid bij de Europese markt fruit aanbieden met meer kwaliteitsgaranties. Europa is de belangrijkste markt voor de Spaanse mangosector. Dit jaar lijkt het er bovendien op dat er ook in Brazilië sprake is van een beperkte opbrengst."

Het Spaanse seizoen begint met de eerste Irvin-mango's uit kassen en gaat dan verder met Tommy Atkins-mango's. Deze mango's zijn voornamelijk bedoeld voor de Spaanse en Portugese markten. In de eerste week an september worden er Osteen-mango's geoogst. De oogst wordt in de tweede helft van september opgevolgd door het Kent-ras en in oktober door Keitt-mango's.


Voor meer informatie:
Martina Otten
Trops
M: +34 619313432
T: +34 952500462
martina@trops.es
www.trops.es

Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven