Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Valt er een gat in Spaans seizoen?

Overzicht wereldmarkt meloenen

In de zomermaanden stijgt de consumptie van meloenen en watermeloenen. Met de zomerse temperaturen van de afgelopen weken zou het daarom wel goed moeten zitten met de Europese meloenenmarkt, toch? Niets blijkt minder waar. Een overzicht van de wereldwijde meloenen- en watermeloenenmarkt.

Het zijn momenteel de landen op het noordelijk halfrond waar de productie te vinden is. Spanje neemt de Europese markt over, maar ook in Italië en Frankrijk worden de meloenen geoogst. Deze beide landen hadden een rommelige start van het seizoen door regen en hagel in juni. Handelaren zijn optimistisch over het vervolg van het seizoen. Verder naar het noorden is de stemming minder positief. Nederlandse handelaren zien een overvloed aan Galia en watermeloenen en met de start van de zomervakantie lijkt er geen verbetering van de markt in het verschiet te liggen. Ook in Oekraïne is de stemming somber door de lage prijzen die genoteerd worden.

In de VS zijn het vooral de hogere transportkosten die de handel parten spelen. Die kosten moeten doorberekend worden, maar bij een te hoge prijs haakt de consument af. In Latijns-Amerika maken de telers de balans op van het afgelopen seizoen en kan voorzichtig vooruit gekeken worden naar de komende oogst. Zuid-Afrikaanse telers die konden irrigeren hadden een goed seizoen. Sommige telers hebben zelfs nog meloenen in opslag die momenteel aan de markt komen tegen, de prijzen vallen echter tegen.



Spaanse sector verwacht gat in aanvoer
Na een ongewoon koud voorjaar met veel regen startte het meloenenseizoen in Almeria met een vertraging. Later volgde een hittegolf toen Murcia begon met de oogst. Door de warmte steeg de oogst wat resulteert in het huidige overschot in de markt. De oogst in Murcia gaat snel, dus zal de aanvoer vanaf augustus dalen. Castilla-La Mancha, het volgende productiegebied, heeft ook een vertraagde oogst. Daarnaast zijn er in die regio minder meloenen geplant dan vorig jaar. De sector verwacht dan ook een gat in de aanvoer van twee tot drie weken, waarin de huidige lage prijzen (rond de 0,30 euro per kilo) kunnen stijgen. Gele en Galia meloenen noteerden tot nu toe de laagste prijzen. De Charentais krijgt de hoogste prijs doordat de verschillende productiegebieden niet overlapten.

Na enkele jaren waarin de export van Piel de Sapo groeit, is de groei er dit jaar uit. Misschien valt het exportvolume zelfs lager uit dan vorig jaar. Aan de andere kant is de vraag uit Azië groter dan ooit. Er is een beperkt volume kleine maten Piel de Sapo beschikbaar en het zijn juist deze kleine maten die gebruikt worden voor export. Dit zou het gevolg kunnen zijn van de druk uit de Spaanse retail op telers om voldoende grote maten te produceren voor de binnenlandse markt.

Tegelijkertijd investeert een grote veredelaar in een campagne om de traditionele Spaanse Piel de Sapo te introduceren in Noord-Europa en de consumptie te laten stijgen. Dit jaar worden 5.000 meloenen weggegeven in supermarkten en via een bekende online retailer in Nederland. Campagnes in Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk zullen volgen. De sector is er van overtuigd dat er meer geïnvesteerd moet worden in communicatie om de markt voor Piel de Sapo te laten groeien buiten Spanje. De Spaanse telers claimen de Piel de Sapo als "de smaakvolste" meloen.

Italië: somberen over prijzen en aanvoer
De start van het seizoen in Lazio was niet goed door de regen en hagel van vorige maand, zo vertelt een handelaar. Voor de komende maanden tot halverwege oktober wordt echter een goede oogst verwacht. "We zijn optimistisch en we geloven dat het seizoen nog kan herstellen."

In Salento, de grootste teeltregio in Puglia, worden in de zomermaanden meloenen en watermeloenen geoogst. In juli zou de markt moeten piekten, vooral dankzij het toerisme. Dit blijkt echter niet het geval. Volgens een handelaar liggen de prijzen onder de kostprijs en vormt de prijzenoorlog tussen grote retailers een groot risico voor de hele sector. Telers kijken naar de seizoenen in andere gebieden en zijn enigszins verbitterd. "Griekenland had een redelijk positief seizoen met prijzen tussen de 0,20 en 0,24 euro per kilo. Ook op Sicilië waren de resultaten positief. Daar tegenover had Puglia vorig jaar een dramatisch seizoen en dit jaar lijkt niet veel beter te worden." Ook de exportmarkten bieden geen uitkomst. Vaak zijn de prijsontwikkelingen daar goed bekend en beweegt die markt gewoon mee.

Ook de watermeloenen bieden tegenvallende resultaten. Er is veel product beschikbaar, vertelt een handelaar. Daardoor staan de prijzen onder druk.
Hoewel de mini-watermeloenen steeds populairder worden is er een goede markt voor de grote maten. Watermeloenen van 30 kilo noteren een mooie prijs van 0,70 euro per kilo. Deze watermeloenen worden vooral gekocht door winkels die het fruit gesneden aanbieden.

Frankrijk: Chaotische start van het seizoen door slecht weer
Een Zuid-Franse teler vertelt dat het seizoen chaotisch van start ging. "Het is een maand lang slecht weer geweest. Sinds drie weken is het pas een beetje opgeknapt. Het is nu warm en mooi buiten. Dit heeft een positieve invloed op de markt. Consumenten gaan weer meloenen eten en de prijzen zijn begin vorige week met 20 cent gestegen." Het slechte weer heeft wel invloed gehad op de kwaliteit van de meloenen, maar volgens de teler kunnen ze er nog mee door. "Er zijn lekkere en minder lekkere."

Nederland: Watermeloenen en Galia's in overvloed
De Nederlandse meloenenmarkt wordt momenteel gekenmerkt door een overvloedig aanbod. "Voor watermeloenen is het 40 cent vragen en 30 cent krijgen en ook stikt het van de Galia's", zo laat een importeur weten. Het complete meloenenaanbod komt momenteel uit Murcia, Valencia levert watermeloenen en vanaf volgende week komt ook La Mancha nog op de markt met gele- en Piel de Sapo-meloenen. Ten opzichte van de watermeloenen en Galia's houden de gele meloenen zich nog aardig en doen ook de Cantaloupe en Piel de Sapo het niet verkeerd. In de wetenschap dat er veel meer Nederlanders op vakantie gaan, lijkt een opleving van de markt ook niet direct aanstaande.

België: handel rekende op hogere prijzen
Belgische handelaren merken een goede aanvoer van watermeloenen uit Spanje, Italië en Griekenland. Door het warme weer hadden de handelaren een hogere prijs verwacht, maar deze bleef uit. De aanvoer van Galia-meloenen zit in een dipje door het wisselen van productiegebieden. Volgende week worden er weer Charentais-meloenen verwacht uit Frankrijk. Nog geen kwaliteitsproblemen gehad dit seizoen.

Oekraïne: lage prijzen en concurrentie op export
Het seizoen begon drie weken geleden, wat relatief vroeg is. De prijzen liggen al vanaf de start van de oogst op een kritiek niveau, zo melden telers. Op 12 juli vingen telers uit Kherson 0,04 tot 0,05 euro per kilo voor watermeloenen. Die prijs is volgens telers onvoldoende om de productiekosten te dekken. De prijs voor watermeloenen waren aan het begin van het seizoen gehalveerd ten opzichte van de start van de oogst in 2017. Ook de eerste drie weken na de start lag de prijs gemiddeld 20% lager dan in het voorgaande jaar. In de tweede week van juli lagen de prijzen voor het eerst op een vergelijkbaar niveau met 2017.

Ook op de groothandelsmarkten worden de lage prijzen gevoeld. De hoogste prijzen worden genoteerd in Lviv en Kiev met 0,11 tot 0,12 euro per kilo. Op andere groothandelsmarkten worden lagere prijzen gemaakt (0,06-0,07 euro/kg). Ook de export laat dit jaar te wensen over. Polen is een belangrijke afnemer, maar de concurrentie met Hongaarse watermeloenen is stevig. Op de Poolse groothandelsmarkten gelden prijzen van 0,23 euro per kilo, wat 10% lager is dan vorig jaar. Oekraïense exporteurs worden echter geconfronteerd met stijgende transportkosten.

Transportkosten drukken stemming Amerikaanse markt
Hoewel de aanvoer van meloenen dit seizoen goed is, voelen handelaren aan de westkust de stijgende transportkosten. In Californië merken handelaren dat de aanvoer verschuift uit de woestijnregio naar het centrale deel van de staat. Door de hoge transportkosten worden de prijzen tegen een hogere prijs bij de supermarkt geleverd, maar een hoge prijs in de supermarkt is niet goed voor de verkoop, vertelt een handelaar. De vraag vanuit de retail is nog goed, maar staat wel onder druk. Een handelaar is somber gestemd. Hij verwacht weinig van de markt in juli en augustus is traditioneel een minder goede maand. De groei in de industrie en horeca kan die pijn niet wegnemen. Aan de oostkust zijn Georgia en Carolina aan de markt en de aanvoer schuift langzaam verder naar het noorden.

Groei Chinese sector zet door
De Chinese fruitteelt heeft dit jaar in het algemeen een grote oogst en dat lijkt ook het geval voor de watermeloenenteelt. De mooie prijzen van vorig jaar stimuleerde telers om de productie van meloenen en watermeloenen op te schroeven. Ook het gunstige weer stimuleert de teelt. Op dit moment piekt de oogst in Hebei en de noordelijke provincies. De grote productiegebieden in het zuiden worden vanaf april geoogst, met een piek in mei.

Eerder dit jaar tekende de Chinese importsector een strategische overeenkomst met de Vietnamese autoriteiten om de import van Vietnamese watermeloenen voor de retail te verbeteren. Zo'n 20% van de Vietnamese oogst (1,5 mln ton) wordt naar China geëxporteerd. De meloenen worden over land getransporteerd en het importseizoen valt samen met de oogst in Zuid-China. Daardoor ontstaat er vaak een overschot en dalende prijzen. Een verbeterde samenwerking en distributie kan dit voorkomen. Steeds meer telers kopen land in China om de aanvoer te vergroten. In combinatie met de import is er jaarrond aanvoer.

Australische meloenenteelt krabbelt op
De Australische meloenenteelt hersteld na de gevolgen van een geïsoleerde listeria-uitbraak die grote gevolgen had voor de sector. De sector kreeg een verlies van 15 miljoen dollar te verwerken en door het hele land werden meloenen niet geoogst. De op het land rottende meloenen waren het gevolg van een dalend consumentenvertrouwen. Volgens de autoriteiten in Queensland halveerde de vraag tijdens de crisis. De landelijke autoriteiten boden de sector 100.200 dollar om de sector weer overeind te helpen en de markten in Singapore, Nieuw-Zeeland, Japan en Maleisië op te bouwen. North Queensland, Northern Territory en Kununurra en Canarvon in Western Australia zijn momenteel aan de markt. De cijfers van Hort Innovation tonen een significante exportgroei in de afgelopen jaren. Tussen 2015 en 2017 steeg de export van 4,5 miljoen dollar naar 8,5 miljoen dollar. Het volume steeg in 2017 echter met 3% ten opzichte van 2016.

Zuid-Afrikaanse telers met irrigatie hadden goed seizoen
Er is een redelijke aanvoer van watermeloenen op de markt. De Mickylee en Crimson Sweet rassen noteren een "onredelijke" prijs voor de wintermaanden op het zuidelijk halfrond. In de supermarkten kosten deze meloenen 1,90 euro. Consumenten schakelen rond Pasen over van het zomerfruit, zoals watermeloenen, naar cirrus, zo legt een teler uit Gauteng uit. Vanaf 1 september komen de eerste losse, grote watermeloenen weer op de markt.

In Kaapstad vertelt een handelaar dat er nog altijd aanvoer is van een teler uit Touwsrivier, Karoo. Die teler had voldoende water beschikbaar en profiteert daar nu van. Hij heeft nog zoveel watermeloenen liggen dat het soms lastig is om er een markt voor te vinden.

Landelijk gezien was het afgelopen seizoen goed wat de productie betreft. In de Kaapregio werd een kleinere oogst verwacht door de droogte, wat de prijzen zou laten stijgen. In Noordkaap, waar veel telers irrigeren met water uit de Oranjerivier, viel de oogst groot uit, wat de prijzen onder druk zette. Telers zonder irrigatie in Limpopo oogsten minder watermeloenen, maar in de delen waar wel geïrrigeerd kan worden, viel de oogst groter uit. Volgens handelaren was de kwaliteit uitstekend.

Latijns-Amerika maakt de balans op
De Latijns-Amerikaanse landen zijn vooral in de laatste en eerste maanden van het jaar aan de markt. Tijdens de zomermaanden op het noordelijk halfrond maken de Latijns-Amerikaanse landen plaats voor andere landen op de markt.

Costa Rica sloot het exportseizoen in mei met goede resultaten. Er wordt melding gemaakt van een goede kleur en een betere interne kwaliteit dan normaal. Dat resultaat is ook te danken aan inspanningen van telers om een beter product te telen. Door de focus op kwaliteit zijn er kansen in markten als Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het seizoen in Panama loopt doorgaans van november tot mei. Vanaf juni valt er te veel regen voor de meloenenteelt. Sinds 2005 daalt de watermeloenenteelt in het land. Enerzijds door ontwikkelingen in de Europese markt, anderzijds doordat de meloenen niet concurrerend genoeg zijn. Costa Rica en Brazilië, de belangrijkste concurrenten, hebben doorgaans een betere toegang tot Europa. Panamese handelaren proberen contacten op te bouwen in Europa en daarmee hun aanwezigheid uit te breiden.

Brazilië maakt zich langzaam op voor de start van het nieuwe seizoen in september. Tijdens de wintermaanden op het zuidelijk halfrond daalt de vraag op de binnenlandse markt. De recente regen zou de voorbereidingen voor het komende seizoen beïnvloeden, onder andere in de keuze die telers maken voor rassen. De Gele meloen en Piel de Sapo, die minder gevoelig zijn voor regen, lijken vaker gekozen te worden. Naar verwachting blijft het areaal gelijk, na het goede voorgaande seizoen. Er zijn op de binnenlandse markt nog meloenen beschikbaar, al stonden de prijzen in de eerste week van juli onder druk. Als oorzaak worden de schoolvakanties en het WK voetbal genoemd.