Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marc Van Herreweghe nieuwe voorzitter van Belgapom

De algemene vergadering van Belgapom, de Belgische aardappelhandel en –verwerking, heeft Marc Van Herreweghe aangeduid als algemeen voorzitter. Hij volgt Marc Seru op die na twee termijnen van 3 jaar statutair niet meer verkiesbaar was.

Marc Van Herreweghe is de CEO van het aardappelverwerkend familiebedrijf Mydibel in Moeskroen. Hij begon zijn internationale carrière bij British American Tobacco, één van 's werelds toonaangevende multinationals met 44 fabrieken in 42 landen. Zijn parcours bij BAT is indrukwekkend en hij werkte zich op tot Group Head of Manufacturing, verantwoordelijk voor alle fabrieken van de groep. Hij is een expert in People Leadership, Business Integration & Transformation, Operational Excellence, Industie 4.0 en Mergers & Acquisitions. 

Hij werkte nadien als consultant voor verschillende internationale bedrijven onder andere als Associated Vice-President van IDC (International Data Corporation), wereldleider in Market intelligence, Advisory Services en Research. Daarnaast zetelt hij in verschillende raden van bestuur.

Marc Van Herreweghe was ook sinds begin dit jaar voorzitter van het sectiebestuur verwerking binnen Belgapom. 

Tijdens zijn dankwoord wees hij op de noodzaak voor de snel groeiende aardappelsector in ons land om gebruik te maken van de beschikbare technologische middelen om de ganse aardappelketen beter op elkaar af te stemmen. Dit kan alle schakels in de keten ten goede komen, aldus de nieuwe voorzitter. 

Maar daarnaast moet de aardappelsector meer dan ooit zijn belangen verdedigen : ons land heeft een ideale bodem en klimaat voor de aardappelteelt. De groei van de aardappelverwerking tot een toonaangevende industriële speler in de globale agrovoedingssector plaatst ons voor tal van nieuwe uitdagingen. Denken we maar aan de gevolgen van de klimaatsverandering, de toenemende druk van ziekten en plagen en de beschikbaarheid van arbeidskrachten over de vraag naar een steeds duurzamere productie en de druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot de toenemende marktprotectie, die de wereldhandel voor grote uitdagingen plaatst. 

Het is de taak van Belgapom om deze samen met de keten aan te pakken, en dit via een efficiënte samenwerking met onze nationale en Europese organisaties. Hij wees daarbij ook op de rol van de op te richten Brancheorganisatie voor aardappelen in ons land.

Nieuwe raad van bestuur 
Naast de verkiezing van een nieuwe voorzitter werd ook de raad van bestuur vernieuwd.
Namens de sectie handel zetelen : Marc Bauden, Ben Muyshondt, Bart Nemegheer, Marc Seru, Rik Tanghe en Heike Valcke. 

Namens de sectie verwerking zetelen : Jan Clarebout, Yves De Vinck, Dirk Desloovere, Wim Lannoey, Carlo Mylle en Hannelore Raes. 

Dit bestuur heeft een mandaat tot 2021.



FVPhouse event rond remote sensing en blockchain technologie.
Aansluitend aan de algemene vergadering van Belgapom vond een event plaats, dat samen met de partners van Belgapom in de FVPhouse koepel, Fresh Trade Belgium en Vegebe, werd opgezet i.s.m. VITO. Daarbij werd de aandacht gevestigd op het potentieel van remote sensing en big data – waarvan WatchITgrow een voorbeeld is voor de aardappelsector. Bart Deronde van VITO illustreerde dat de opvolging via remote sensing van de teelt van aardappelen, groenten en fruit een potentieel bevat voor alle schakels in de keten.

Aansluitend wees Walter Stiers via een aantal voorbeelden op de mogelijkheden van de blockchain technologie voor de werking van de waardeketen. Zowel remote sensing als blockchain kunnen een belangrijk instrument vormen voor een efficiënte verzekering.



Publicatiedatum: