Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderhandelingen markttoegang VS in vergevorderd stadium

Recordoogst Zuid-Afrikaanse avocado's

Dit seizoen zullen er naar verwachting 16 tot 19 miljoen dozen (van 4 kilo) Zuid-Afrikaanse avocado's geëxporteerd worden, ofwel 74.000 ton. Het seizoen vordert zeer goed. De oogst in de noordelijke regio's verkeert in de laatste fase en in het midden van het land is de pluk al voor de helft of twee derde voltooid. 

De zuidelijke regio's (KwaZulu-Natal, Oost- en Zuidkaap) zijn nog niet met de export gestart vanwege de grote volumes. In KwaZulu-Natal zal in de laatste week van juni met de export begonnen worden. Dit is later dan vorig jaar. De exportpiek zal dit seizoen waarschijnlijk tot week 30 duren. 

De kwaliteit is uitstekend met schoon fruit (veel beter dan vorig jaar, laat een manager van een pakstation weten). De verdeling van maten is eveneens prima en dit geldt met name voor Hass avocado's, met een piek in de maten 16 en 22. Er is zelfs sprake van een flink tekort aan kleinere maten (26, 32) voor retailverpakkingen.

In sommige regio's is het fruit in de pakstations al ver gerijpt en dit heeft meerdere oorzaken: sommige rassen, zoals Pinkerton, bloeiden vorig jaar zeer vroeg en vanwege het toegenomen volume is de oogst uitgesteld. Het gevorderde stadium van rijpheid betekent dat pakstations het fruit zo snel mogelijk moeten verpakken en koelen en in sommige regio's wordt er 24 uur per dag doorgewerkt. 

De hagel die vorig weekend de regio Lowveld trof, heeft geen gevolgen van betekenis gehad voor de avocado-oogst. De stelen hebben hier en daar wat beschadigingen opgelopen maar deze worden in de pakstations behandeld met desinfecterend middel. Fruit dat niet geschikt is voor verse consumptie wordt gebruikt om tot guacamole verwerkt te worden. 



Duale prijzenstructuur
De Pinkerton-oogst is dit jaar enorm en hierdoor zijn groenschillige rassen verder onder druk komen te staan.

"Er is bijna sprake van een tweedelige prijzenstructuur voor groene en Hass avocado's. De exportprijzen van groenschillige avocado's zijn niet rampzalig maar wel lager dan vorig jaar. De prijzen van Hass zijn daarentegen nog altijd zeer goed," vertelt Athol Currie, voorzitter van de South African Avocado Growers' Association. "We moeten in het vervolg beter uitkijken hoe we onze volumes beheren. Het draait allemaal om goede en consistente tonnages en kwaliteit. We moeten goed werk leveren."

Lokaal geven informele handelaren nog altijd de voorkeur aan groenschillige avocado's, terwijl retailers in toenemende mate een voorkeur voor Hass lijken te hebben, vooral voor eetrijpe exemplaren. 

Het openen van nieuwe markten voor Zuid-Afrikaanse avocado's
De onderhandelingen om toegang tot de Verenigde Staten te krijgen, verkeren in een gevorderd stadium. De ziekterisicoanalyse is afgerond en de Amerikaanse Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) is momenteel met het Zuid-Afrikaanse ministerie van Landbouw in gesprek om strategieën uit te werken om eventuele risico's in te dammen.

Op de agenda staat eveneens het verkrijgen van toegang tot de markten China, Japan en India. De verwachting is echter dat zodra de toegang tot de Amerikaanse markt rond is (wat naar verwachting binnen 12 tot 18 maanden zal zijn) dit de weg vrij zal maken voor het betreden van de Chinese en Japanse markt. Currie merkt op dat al deze nieuwe markten uitsluitend in Hass avocado's geïnteresseerd zijn.

De Zuid-Afrikaanse sector is er op gebrand haar exportportefeuille uit te breiden, aangezien zij op dit moment vrijwel uitsluitend afhankelijk is van de export naar de EU en het Verenigd Koninkrijk. "We moeten ook kijken naar markten in Sub-Sahara Afrika voor onze avocado's," voegt hij er aan toe.

"We willen niet dat consumenten iets tegen avocado's krijgen"
Momenteel groeit het Zuid-Afrikaanse avocadoareaal met 1.000 tot 1.300 hectare per jaar en dan vooral in gebieden die voorheen als ongeschikt voor de avocadoteelt werden beschouwd. Veel van de nieuwe plantages zijn bedoeld om het avocadoseizoen te verlengen naar twaalf maanden per jaar zodat met name de Zuid-Afrikaanse markt in de zomermaanden van avocado's kan worden voorzien. 



Ondanks de vrees dat avocado's weleens te duur zouden kunnen worden voor de Zuid-Afrikaanse consument, zeker nu er nieuwe markten open gaan, verwacht Athol Currie dat zo'n 30% tot 40% van de avocado-oogst toch altijd op de lokale markt zal worden afgezet, met name de volumes uit kleinschalige teeltgebieden, waar geen subtropisch klimaat heerst.

"Ik denk dat lokaal de avocadoprijzen de komende twee jaar zullen zakken en dat de avocado zich tot een meer alledaags product zal ontwikkelen. Momenteel betaal je in september rond de €2,80 voor twee stuks en we willen beslist niet dat consumenten iets op avocado's tegen krijgen. We zullen onze volumes echter toch moeten verkopen."
Publicatiedatum: