Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Bras (Staay-Hispa) over hete meloenenmarkt:

"Praktisch geen Galia en Cantaloupe-meloen te verkrijgen"

Tholen - De meloenenmarkt laat zich momenteel als hot typeren. "We zitten in de overgang van het overzeese naar het Europese seizoen. Momenteel arriveert het staartje van het Costa Ricaanse seizoen en de Spaanse aanvoer komt door een reductie van het areaal en slecht weer maar moeizaam op gang. Hierdoor zijn er momenteel praktisch geen Galia- en Cantaloupe-meloenen verkrijgbaar op de markt", constateert Rob Bras van Staay-Hispa.

"De zonnige weersverwachtingen stimuleren de vraag naar meloenen nog eens extra. Dat resulteert in hogere prijzen. De aanvoer van Galia-, Cantaloupe- en watermeloenen vanuit Costa Rica is nu echt gebeurd en het seizoen van de gele meloenen zullen we volgende week afronden", vertelt Rob. "Voordat Spanje goed op gang komt, ben je al gauw enkele weken verder, maar de marktsituatie kan ook zomaar veranderen als de weersomstandigheden omslaan."



Collega Nico Veldhoen: "Het areaal Galia en Cantaloupe meloenen in Almería is geminimaliseerd in verband met slechte resultaten in het verleden en gebrek aan goede variëteiten. Tot en met week 22/23 is er sowieso zeer weinig aanvoer van genoemde meloenen. In week 21/22 komen er wel wat kasmeloenen uit Murcia aan maar het seizoen start pas echt rond week 23/24. Watermeloenenproductie is vanaf heden vertraagd en de opbrengsten zijn lager door het wisselvallige weer en de lagere temperaturen. Komende weken blijven de watermeloenen dus sterk aan de prijs."

Volumes Costa Rica stabiel
De importeur blikt terug op een goed Costa Ricaans meloenenseizoen. "In de hele markt zijn de volumes vrij stabiel geweest. De prijzen van watermeloenen waren al goed bij de start en zijn niet laag geweest. Bij de gele meloenen was de prijszetting in het begin wat lager, maar daar zie je nu aan het eind wel een prijsopleving komen."

Van ons areaal in Costa Rica is maar een klein deel Cantaloupe. Over het algemeen zie je sowieso dat het areaal flink gekort is in Costa Rica", vervolgt Rob. "De Cantaloupe is een heerlijke meloen, maar de schil heeft zijn uiterlijk gewoon niet mee, hoe hard daar ook aan veredelaars aan wordt gewerkt. Wat dat betreft is het hier toch vooral Galia wat de klok slaat. Ook de Piel de Sapo, die in zuidelijke landen erg wordt gewaardeerd, en misschien wel de meest smaakvolle meloen is, krijgt bij de retail in Nederland en West-Europa nauwelijks voet aan de grond."



De huidige trends in de meloenenmarkt zitten volgens de importeur uit Papendrecht dan ook vooral in de maatvoering. "Je ziet de laatste jaren vele meer vraag naar kleinere watermeloenen ontstaan. Deels zijn ook de seedless watermeloenen meer in trek - sommige Duitse retailers zijn zelfs volledig overgeschakeld - maar dan blijkt het toch lastig om aan de benodigde volumes te voldoen omdat er in Costa Rica gewoon minder areaal van beschikbaar is. Bovenal blijft de meloenenconsumptie sterk weersafhankelijk."

In het overzeese seizoen blijven volgens de Rob Costa Rica en Brazilië de hoofdmoot van het volume verzorgen. "Verder zie je na het Costa Ricaanse seizoen wat aanbod van Panama en Honduras. Ook Noord-Afrikaanse landen als Senegal en Marokko spelen elk jaar hun deuntje mee, maar die volumes blijven vooral voor Spanje en Frankrijk."

Voor meer informatie:
Rob Bras
Staay-Hispa B.V.
Tel: 0180-679100
Rob.Bras@staay-hispa.nl
www.staay.nl