Hagelstorm in Almería

De groenten- en fruitsector van de Spaanse streek Poniente de Almería, in het zuidwesten van de provincie Almería, werd afgelopen dinsdagmiddag verrast door een storm met hevige regenval en hagel. Vooral de gemeenten El Ejido, La Mojonera en Vícar werden geraakt.


Foto van José Antonio Fuentes.

"De storm overviel ons onverwacht en gedurende ongeveer een uur viel er hagel", vertelt Stephan van Marrewijk, van Vicasol, gevestigd in Vícar. "Drie van onze telers, die voornamelijk aubergine en courgette teelden, zijn geraakt".Er is schade aan de oudste kassen, die het gewicht van de zich snel ophopende hagel niet aankonden en instortten. "Daarnaast veroorzaakte de grote opeenhoping van ijs op de grond een afsluiting van de afwatering en een overstroming van sommige velden en magazijnen", voegt van Marrewijk toe.

Klik hier voor de video


Volgens Stephan wordt de hagelval niet als ernstig beschouwd en zal deze het verloop van het seizoen niet onderbreken. "Deze storm maakt onderdeel uit van een seizoen met behoorlijk instabiele weersomstandigheden", geeft hij aan.

Op dit moment zijn telersverenigingen Coag en Asaja Almería en verzekeringsinstantie Agroseguro bezig met het opnemen van de schade in de aangetaste gebieden. Ze geven aan dat het nog te vroeg is om de omvang van de schade vast te stellen. Volgens de eerste ramingen zou er sprake kunnen zijn van 45 getroffen hectare.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven