Als officiële rapporterings- en handelsmunt

Iran gebruikt voortaan euro in plaats van dollar

Iran zal haar bedragen in vreemde valuta voortaan in euro's in plaats van dollars rapporteren, zo maakten Iraanse staatsmedia deze week bekend. Dit besluit maakt onderdeel uit van Irans plannen om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse munt vanwege de politieke spanningen met Washington. 

Het nieuwe beleid moet overheidsorganen en bedrijven die verbonden zijn aan de staat stimuleren om euro's te gaan gebruiken. Valiollah Seif van de centrale bank laat weten dat Ayatollah Ali Khamenei zijn voorstel om de dollar door de euro te vervangen in de buitenlandse handel verwelkomde. Teheran probeert al jaren afstand te nemen van de dollar, hoewel veel van de internationale handel van het land nog steeds in dollars plaatsvindt en Iraniërs de munt gebruiken op reis en om te sparen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran van 2015 als het niet herzien wordt. De Amerikaanse sancties zullen worden hervat tenzij Trump op 12 mei met 'uitzonderingen' komt om deze op te schorten. Banktransacties in dollars vormen nu al een probleem voor Iran omdat Amerikaanse banken vanwege juridische beslommeringen niet bereid zijn zaken te doen met Teheran. 

Frankrijk zal daarom later dit jaar kredietovereenkomsten in euro's aanbieden aan Iraanse kopers om de handel buiten de Amerikaanse sancties te houden. Dit heeft de Franse investeringsbank Bpifrance in februari bekend gemaakt.

In een artikel op reuters.com staat dat de dreiging van de Amerikaanse sancties de vreemde valutamarkt in Iran de laatste maanden heeft gedestabiliseerd. 

De Iraanse Rial is tussen september en vorige week op de vrije markt de helft in waarde gedaald naar een laagterecord van ongeveer 60.000 ten opzichte van de dollar, waarna de autoriteiten de koers op 42.000 vaststelden en Iraniërs waarschuwden dat zij straffen riskeren als ze andere koersen gebruiken. 

Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven