Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Revolutionaire nieuwe ultradunne MA folie

Modified Atmosphere Packaging (MAP) bestaat al drie decennia en wordt de afgelopen jaren steeds meer geaccepteerd omdat het echt werkt als vershouder en daarbij minder afval produceert. Helaas zitten er ook nadelen aan: de kosten die onder meer te maken hebben met de extra arbeid die nodig is voor het verpakkingsproces, het plastic afval en de kosten van de verpakking zelf.



Shay Zeltzer van Postharvest Hub (www.postharvesthub.com) houdt zich al sinds halverwege de jaren 90 bezig met MAP en ontwikkelt vershoudverpakkingen voor bijvoorbeeld teelt- en verpakkingsbedrijven in de hele logistieke keten naar de detailhandel. Zijn recente project met ROP (www.rop-ltd.com) leidde tot de ontwikkeling van de revolutionaire ultradunne MA-folie, die werd getest op granaatappel en broccoli en ook de mindere kanten van MAP aan probeert te pakken, de verpakkingskosten, -activiteiten en de impact op het milieu.



De nieuwe verpakking, die werd ontwikkeld, heeft een positief effect op voedselveiligheid en de prestaties van de verpakking. "Vaak zie je in pakhuizen medewerkers zakken in dozen doen, deze openen en op elkaar stapelen om tijd te sparen voor de verpakkers die deze zakken later moeten vullen met producten", zegt Zeltzer. "Stapels dozen met openstaande zakken zijn een herkenbaar gegeven vóór en tijdens het pakseizoen. Dit kan om verschillende redenen negatieve effecten hebben: in de open zakken kunnen bacteriën en schimmels terecht komen en het kost ook extra tijd om alle zakken open in de dozen te stoppen."



De ontwikkelde verpakking, ultradunne MA-folie, wordt ofwel handmatig rond een bulkverpakking producten verpakt of machinaal rond een enkel product verpakt (broccoli, bloemkool, meloen, kool, enz.) voor de detailindustrie.



In een recent onderzoek in Israël kon de granaatappel gedurende meer dan 4 maanden vers blijven en mooi gepresenteerd worden met behulp van de ultradunne MA-folie van R.O.P. "Het verpakkingsmateriaal wordt geleverd in een rol. De folie wordt eerst als een hoeslaken over de doos getrokken, daarna wordt de granaatappel verpakt, waarna de folie wordt bijgesneden en rondom de doos wordt gewikkeld, waardoor een luchtdichte verzegelde verpakking ontstaat", legt Zeltzer uit.



"Het vermogen om meerlagige film te extruderen die zo dun en toch uniform is in zijn dikte (12 micron of 0,47 mil) en dat ook nog duurzaam en vochtbestendig is, is niet niks", aldus Dr. Wentao Gia, polymeertechnoloog van ROP. "Deze folie veroorzaakt een revolutie in de industrie omdat je van deze folie minder dan 50% nodig hebt in vergelijking met andere bestaande bulkverpakkingen."

"Afgeleiden van deze folie gaan we in de loop van 2018 testen voor verpakkingsoplossingen voor kersen, steenfruit en avocado's", concludeert Zeltzer.

Bron:
ROP
info@rop-ltd.com
www.rop-ltd.com

Publicatiedatum: 18-4-2018
Publicatiedatum: