Medewerker telersvereniging ontslagen wegens anonieme mails

Tholen - Stiekeme brieven, een schuilnaam en het speurwerk van een rechercheur. Het is geen dagelijkse kost in de AGF-sector, maar speelde vorig jaar wel bij telersvereniging Van Nature. Een oud-medewerker is ontslagen omdat hij anoniem opruiende mails stuurde naar de directie en leden.

Onder een valse naam stuurde een medewerker e-mails naar de directie van de vereniging. De medewerker deed zich voor als een anonieme teler en uitte vanuit bezorgdeteler@gmail.com kritiek over de beslissingen van de directie. Ook de aangesloten telers ontvingen zijn mailings.

De directie schakelde een bedrijfsrechercheur in. Met digitaal speurwerk achterhaalde die de identiteit van de zogenaamde bezorgde teler. Hij werd op staande voet ontslagen. Daar was-ie het niet mee eens en hij stapte naar de rechter. Hij ontkent de mails te hebben verzonden en eiste schadevergoedingen en een transitievergoeding: in totaal meer dan 35.000 euro.

Bij de rechtbank verduidelijkte de telersvereniging waarom ze de man ontslagen hebben. "Van [verzoeker] had mede gelet op zijn vertrouwensrelatie verwacht mogen worden dat, als hij het met de koers van de vereniging niet eens was, dit op een open een eerlijke wijze te bespreken. Door ook nog eens te dreigen om naar de RVO te stappen als bestuur niet onmiddellijk zou opstappen, heeft hij volstrekt onaanvaardbaar gehandeld", vinden zij. Bovendien kwamen de mails enorm ongelegen: net in een periode van "strategische heroriƫntatie", waar Van Nature in 2016 mee startte om de relaties met de handelshuizen te verbeteren. Met zijn mails heeft de man volgens de organisatie ook de relaties met handelshuizen onnodig op scherp heeft gezet.

De ontslagen man ving bot in zijn eisen. De rechter gelooft wel dat de man de mails heeft gestuurd. Een van de redenen is dat de man een persoonlijk motief lijkt te hebben. "Er wordt in de brieven forse kritiek geuit op de benoeming van de nieuwe commercieel directeur, kort nadat hij zelf te horen had gekregen dat hij niet in aanmerking zou komen voor deze functie", constateren ze. Het naar buiten brengen van bedrijfsinformatie wordt hem bovendien zwaar aangerekend en het ontslag is volgens de rechtbank terecht. Sterker nog: de oud-medewerker moet ruim 7.000 euro aan schadevergoeding betalen aan zijn oud-werkgever.

Lees hier de hele uitspraak.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven