Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volume biomango's uit Mexico groeit

Naar aanleiding van Costco's wens om haar leveranciers om te laten schakelen naar de biologische teelt, hebben steeds meer mangotelers hun aanbod met biologisch fruit uitgebreid en het volume biomango's uit Mexico neemt dan ook toe. 

"Momenteel verpakken we de biologische Honey mango (voorheen Ataulfo). We zoeken alle maten 16, 18 en 20 die we maar vinden kunnen," vertelt Gary Clevenger, van Freska Produce International uit Californië. "Costco is zeker de aanjager van deze trend en meer telers schakelen om naar de bioteelt. Op deze manier kunnen ze €1,22 tot €1,62 per doos meer verdienen. De opbrengsten per hectare liggen weliswaar iets lager maar de hogere waarde maakt omschakelen desondanks de moeite waard."

Clevenger vertelt verder dat steeds meer retailers om bioproducten vragen. "Sinds 2015 hebben we de afzet van biomango's jaarlijks met 15% tot 20% zien stijgen." Hij laat weten dat de aanvoer van de geelschillige Honey mango momenteel uitstekend is en dit zal nog tot juli zo blijven. Dit biedt retailers de kans voor aanbiedingsacties. Hij merkt op dat roodschillige mango's, en dan vooral het ras Haden, vanaf nu ook verladen worden maar dat de aanvoer nog altijd krap is. In april zullen zowel conventionele als biologische roodschillige mango's voor actieprijzen aangeboden worden. 

Isabel Freeland, van Coast Tropical, eveneens uit Californië, beaamt dat de afzet van biomango's een indrukwekkende groei doormaakt. Ze vertelt dat haar bedrijf biologische mango's importeert uit Ecuador, Peru en Mexico. Mexico is momenteel de belangrijkste mangoleverancier omdat het seizoen in Peru vrijwel ten einde is gekomen. Freeland verwacht dat de volumes biomango's uit Mexico zullen toenemen wat zal leiden tot een prijsdaling en retailaanbiedingen. De volumetoename van biologische mango's is vrijwel gelijk aan die van conventionele maar loopt alleen één week achter. 

Freeland vertelt dat biomango's veelal hoger geprijsd zijn dan conventionele en dat ook de distributiekosten hoger zijn. Inkopers van biofruit kopen vaker kleine partijen in waardoor de distributiekosten hoger uitvallen. Nu de afzet groeit en er steeds meer biotelers zijn, zal het prijsverschil tussen conventionele en biologische mango's volgens Freeland kleiner worden. 
Publicatiedatum: