90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling

De Koelkastklem is de nieuwste tool van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen. Vanaf 7 februari is de klem gratis verkrijgbaar bij aankoop van twee stuks groenten of fruit in 90 winkels van Jumbo. De Koelkastklem is een handige keukenhulp die je eraan herinnert dat je nog restjes eten en aangebroken verpakkingen in de koelkast hebt.

Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum: "We vergeten weleens dat restjes – zoals een geopend pak melk, een aangebroken potje bonen of een stuk broccoli – nog in onze koelkast liggen. Terwijl we ze prima kunnen gebruiken voor het samenstellen van een nieuwe maaltijd. Ook maken we weleens een nieuwe verpakking open, terwijl er nog één in gebruik is. De Koelkastklem zorgt ervoor dat je restjes niet vergeet, maar opeet."


Wat eerst op moet in de spotlights
De Koelkastklem is eenvoudig in gebruik. "Je schuift hem op een plank in je koelkast, in het zicht. Door de oranje kleur valt hij meteen op. Plaats vervolgens restjes, open potjes en aangebroken verpakkingen achter de klem. Zet vooraan wat als eerste op moet. Zo staan je restjes altijd in de spotlights. Iedereen uit je huishouden weet dan wat hij of zij als eerste moet gebruiken."

Winst
Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden. "Doordat mensen met behulp van de klem ook slimmer kunnen inkopen, loopt de winst voor het milieu en je portemonnee nog verder op. Elk restje dat je nog bewaart en opeet helpt", aldus Van Dooren.
 
Gratis bij groenten of fruit
Het Voedingscentrum heeft de Koelkastklem eind vorig jaar ontwikkeld. Het is nu voor het eerst dat de klem op grote schaal wordt verspreid. Jumbo is de eerste supermarkt waar consumenten een gratis Koelkastklem kunnen krijgen. De Koelkastklem wordt verstrekt bij aankoop van twee stuks groenten of fruit. In totaal worden er 90.000 klemmen verspreid via 90 winkels. Dit zijn de Jumbo winkels waar de Koelkastklem verkrijgbaar is. De actie loopt van 7 t/m 21 februari, maar op=op!
 
Positief beoordeeld
De Koelkastklem is eind vorig jaar al in beperkte oplage verspreid. De reacties zijn positief. "De Koelkastklem en de kaart met voorbeeldrecepten kwam net op het goede moment", zegt een consument op Facebook. "Ik had net mijn verjaardagsfeest achter de rug en had verschillende groenten over. Ik heb er een heerlijke soep van gemaakt. Een prima hulp, deze Koelkastklem!"
 
Minder verspillen
Het Voedingscentrum werkt op verschillende manieren aan het voorkomen van voedselverspilling. Naast de Koelkastklem zijn eerder tools ontwikkeld als het Eetmaatje, de Koelkaststicker en de online Bewaarwijzer.
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven