Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Schaap, Farm Forte Europe:

"We gaan scherp de markt in met Nigeriaanse zoete aardappelen"

Tholen - Duizenden hectares vruchtbare landbouwgrond telt Nigeria, maar het lukt het West-Afrikaanse land maar niet om voet aan de grond te zetten op de exportmarkten. Op wereldwijde beurzen als de Fruit Logistica was het land de afgelopen jaren ook niet aanwezig. Daar komt nu verandering in. Met onder meer een Nederlandse aandeelhouder is het bedrijf Farm Forte Europe gestart met de teelt van 5.000 hectare zoete aardappelen voor de Europese markt. Daarnaast is er nog eens 6.000 hectare land bijgekocht om de teelt uit te breiden.



André Schaap is als medeaandeelhouder bij het project betrokken. "We starten de teelt van de Amerikaanse variëteiten, die ook in Spanje en Egypte worden geteeld. De potentie van Nigeria is enorm. Het land telt 80 miljoen hectare landbouwgrond die niet bebouwd wordt. De beschikbaarheid van grond is dus geen probleem. Met de eerste 5.000 hectare zijn we al in staat om op jaarbasis 20 miljoen kilo zoete aardappelen te telen", vertelt de Nederlander. Daarbij is de intentie om de zoete aardappelen niet alleen vers aan te bieden, maar ook verwerkt als puree of friet."



"Daarbij ziet de regering het belang van de agrarische sector. De jeugdwerkloosheid is een enorm probleem in Nigeria en wij zijn de sociale ambitie aangegaan om 500 werkloze jongeren de teelt van 1 hectare zoete aardappelen te laten runnen. Wij ondersteunen ze met de benodigde mechanisatie zoals trekkers, eggen en ploegen. Daarnaast werken we nog samen met zo'n 1.500 boeren die de beschikking hebben over oppervlaktes van 3 tot 5 hectare grond", vertelt André. 



Daarbij is de teelt van zoete aardappelen wel een bekende teelt in Nigeria. Op proefvelden zijn we nu verschillende rassen aan het testen. Momenteel zijn we druk om de GlobalGAP-certificering rond te krijgen."De eerste samples zijn onderweg en zien er veelbelovend uit. "We gaan scherp de markt in", belooft André. Farm Forte Europe is tijdens de Fruit Logistica (Hal 26-D10) present om de Nigeriaanse zoete aardappelen te tonen aan het grote publiek.

Voor meer informatie:
André Schaap 
Farm Forte Europe