Filipijnse telers zijn tegen het testen van GMO-bananen

Filipijnse bananentelers en de exporteursvereniging PBGEA zijn geen voorstanders van veldtesten van genetisch gemodificeerde (GMO) bananen, zoals voorgesteld door wetenschappers van de Queensland University of Technology, Australië. De vereniging verwelkomt GMO-doorbraken maar onderschrijft de productie van genetisch gemodificeerde bananen niet, omdat het niet zeker is of er een markt voor is.

In 2010 werden BT talong (aubergines) die waren geplant door de Universiteit van de Filipijnen in Mindanao, ontworteld door biologische telers en andere mensen met een afkeur van GMO's. Volgens sunstar.com zijn de planten ontworteld omdat de universiteit naar verluidt niet had voldaan aan de eisen van de stad en de lokale overheid.

Nu is de PBGEA bezorgd dat consumenten dezelfde opvattingen over genetisch gemodificeerde bananen zullen hebben. Volgens de PBGEA prefereren ze een natuurlijke selectie boven genetisch gemodificeerde bananen. Het was door natuurlijke selectie dat een aantal van de bekendste en best ontwikkelde bananensoorten ontstonden. Deze 'Giant Cavendish-weefselcultuurvarianten' (GCTCV 218 en GCTCV 219) zijn ontwikkeld door het Southern Mindanao Agriculture Aquatic and Natural Resources Research and Development Consortium (SMAARRDEC) om het probleem bij de ziekte van Fusarium Wilt of Panama in de bananensector te helpen beheersen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven