Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexicaanse telers waarschuwen voor overschot Key limes

Het Mexicaanse seizoen voor de limes zal voor 2017/2018 beter zijn dan het voorgaande seizoen. Het seizoen loopt van november tot oktober. Telers geven aan dat zowel voor de Perzische als voor de Key limes een overproductie dreigt, dat blijkt uit een recent rapport van USDA.

Dankzij de goede internationale markt en het kleinere aantal fytosanitaire zorgen is het areaal van zowel de Perzische als de Key limes flink gegroeid. Citrus greening is wel een uitdaging voor de teelt. In de deelstaat Colima stijgt het areaal doordat de met citrus greening besmette plantages langzaam herplant worden met nieuwe bomen. Voor het seizoen wordt dan ook een stijging in areaal verwacht, al zal het weer en de productiekosten uiteindelijk bepalen hoe snel het areaal stijgt.



Het aandeel van de Perzische limes is gestegen van 42 procent van het areaal in 2009/2010 naar 50 procent in 2015/2016. De Key limes zagen hun aandeel dalen van 54 procent in 2009/2010 naar 45 procent in 2015/2016. Dat is gedeeltelijk het gevolg van de problemen met citrus greening in de Pacifische kustregio's, waar onder andere het areaal in Colima onder druk stond.
Het areaal Perzische limes in Veracruz steeg sneller dan het areaal van de Key limes in andere regio's. Afhankelijk van de omstandigheden zijn er grote verschillen in de opbrengst van beide rassen. De gemiddelde opbrengst voor Perzische limes in Veracruz ligt op 8 tot 18 ton per hectare, met een enkele uitschieter naar 25 ton per hectare. Voor Key limes ligt de opbrengst op 7 tot 13 ton per hectare met een enkele uitschieter naar 30 ton per hectare.

Veracruz is de het grootste teeltgebied voor de Perzische limes. Meer dan 20 procent van de telers in dit gebied beschikken over een irrigatiesysteem waardoor jaarrond teelt nodig is. Deze teelt wordt gedomineerd door grote bedrijven. De productiekosten worden onder andere beïnvloedt door de kosten voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die geïmporteerd worden. Relatief zijn die producten duurder geworden door de devaluatie van de Mexicaanse peso tegen de Amerikaanse dollar.

Michoacan en Colima zijn de belangrijkste teeltgebieden voor de Key limes. Hoewel het areaal stijgt, is deze groei langzamer door de schommelingen in de binnenlandse prijzen voor deze limes. Michoacan is in de wintermaanden aan de markt (december tot februari) voor de binnenlandse markt. Citrus greening wordt goed gecontroleerd in Michoacan en heeft geen grote impact op de productie. Daardoor stijgt het areaal snel in deze regio. Volgens telers is de binnenlandse markt verzadigd van Key limes en een aanzienlijke groei in productie in Michoacan zou de internationale prijzen onder druk zetten. Het is gebruikelijk dat telers de oogst uitstellen om de markt niet te overspoelen. Op het grootste deel van de plantages met irrigatie kan jaarrond limes geoogst worden. Dat geldt voor de meeste plantages in Michoacan en Colima. Daarentegen zijn de meeste plantages in Guerrero en Oaxaca niet geïrrigeerd.

Hoewel er nog geen officiële cijfers bekend gemaakt zijn, spreken ramingen over een totale productie van 2,5 miljoen ton. Het is nog wel onduidelijk wat de gevolgen van regen en orkaan Franklin zijn voor de teelt in Veracruz. Andere regio's, zoals Michoacan en Colima, verwachten een grotere oogst, waarbij Colima hersteld van een verlies van 20 tot 30 procent door Citrus greening in 2013/2014.

De export wordt in de ramingen aangeduid als "sterk" met een volume van 770.000 ton. De export is echter sterk afhankelijk van de vraag uit Europa en de VS en de schommelingen in de wisselkoers. De oogst voor de Perzische limes begint vroeg in april, afhankelijk van de prijs. Doorgaans wordt eerst naar Europa geëxporteerd en volgt de Amerikaanse markt later. Exporteurs blijven zoeken naar groei in Europa en Japan, maar nog altijd is 40% van de oogst bestemd voor de VS en Canada.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.