Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Helft van Spaans AGF bevat gewasbeschermingsmiddelen

Nu draait het om de cocktail

Volgens een verslag van de Vivo Sano-stichting is het huidige systeem voor voedselveiligheid van de EU ontoereikend. Meer dan 50% van al de AGF die in Spanje wordt geconsumeerd, heeft mrl's die mogelijk schadelijk kunnen zijn.

"In Spanje worden met 78.000 ton per jaar de meeste gewasbeschermingsmiddelen gebruikt," aldus Carlos de Prada van de Vivo Sano-stichting, die zijn cijfers baseert op statistieken van Eurostat. De Prada was verantwoordelijk voor de "Hogar sin tóxicos"-campagne. Volgens hem stond in een verslag uit 2014 van de European Food Safety Agency (EFSA) dat er bij 64% van alle mandarijnen, 60,5% van alle sinaasappelen en 57,6% van alle peren sprake was van meerdere soorten gewasbeschermingsmiddelen per stuk fruit.

Volgens De Prada blijven veel bestanddelen van de gewasbeschermingsmiddelen in de AGF aanwezig. Als dit AGF wordt geconsumeerd, kunnen deze bestanddelen de hormoonhuishouding ontregelen. Dit leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, een verhoogde kans op borst- of prostaatkanker of op een mogelijke negatieve invloed op het centraal zenuwstelsel.

Het cocktail-effect
Carlos De Prada is van mening dat de wetgeving rondom de risico's van gewasbeschermingsmiddelen te weinig let op het zogeheten cocktail-effect. Er wordt alleen gelet op de gevolgen per specifiek gewasbeschermingsmiddel, maar niet op de combinatie van verschillende middelen.

"We worden nooit blootgesteld aan een enkel soort gewasbeschermingsmiddel. De gewasbeschermingsmiddelen die in ons lichaam komen als we peren, appelen of andere fruit- en groentensoorten eten, bestaan uit verschillende soorten. De risico's van die combinatie aan soorten zijn nooit goed geëvalueerd en kunnen mogelijk hoger zijn dan die van middelen die op zichzelf zijn onderzocht," waarschuwt De Prada.

Het verslag van de Vivo Sano-stichting is ook sceptisch over hoe betrouwbaar de maximumwaarden voor residuen zijn en over het gebruik van systemen in de sector die achterhaald zijn.

"Men heeft het idee dat alles onder controle is en dat het eten van AGF volstrekt veilig is. Er is echter heel veel onzekerheid over de risico's, terwijl het algemene publiek hier niet van op de hoogte is," zegt De Prada.

De Vivo Sano-stichting vraagt daarom aan de Spaanse overheid om maatregelen te nemen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Andere landen doen dit al, in zoverre dat er volgens De Prada meer ongedierte is dan voorheen.

De stichting stelt een nationaal beleid voor, waarin het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen elke vijf jaar met 30% wordt verminderd. Ook moet dit beleid het gebruik promoten van gewasbeschermingsmiddelen op basis van natuurlijke middelen en moet de biologische teeltsector beter worden gestimuleerd.

Bron: Europa Press
Publicatiedatum: