Dutch Green exclusieve distributeur Nederland

Valenciaanse exporteurs halen citrus uit AndalusiëDe sinaasappelkwaliteit is dit jaar in Valencia ernstig benadeeld door de hoge temperaturen en de droogte in de afgelopen herfst. De weersomstandigheden hebben ook meer kansen gegeven aan ongedierte, zoals trips. Dit heeft gevolgen gehad voor het volume aan fruit dat geschikt is voor de markt. 
Exportbedrijven als Frutas Morel hebben daarom besloten om hun fruit bijna geheel uit Andalusië te halen. "In dit seizoen komt bijna 90% van ons fruit uit Andalusië. In Valencia moet tot 70% van alle sinaasappelen worden weggegooid," legt Vicente Morell van Frutas Morell uit.Moeilijk
"Het wordt steeds moeilijker om een hoge kwaliteitsstandaard te handhaven. De citrussector van Valencia is georganiseerd in kleine holdings. In combinatie met de toenemende problemen rondom ongedierte leidt dit ertoe dat het steeds lastiger wordt om voor een uniforme kwaliteit te zorgen. We kopen steeds meer sinaasappelen in uit Andalusië en Clementines uit Castellon, omdat men daar georganiseerd is in grotere teeltbedrijven. Daardoor is het makkelijker om tijdens het seizoen een bepaalde kwaliteit te garanderen. Ook wordt verspilling op deze manier optimaal tegengegaan."


Schildluizen
Volgens de exporteur gaat de toenemende aanwezigheid van ongedierte gepaard met een afname in het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat is toegestaan. "Dit jaar was er sprake van een derde generatie aan rode schildluizen in Valencia en Andalusië. Ook worden fruitvliegen een steeds groter probleem voor de extra vroege rassen."Smaak
Frutas Morell is een bedrijf dat is gevestigd in Valencia. Het familiebedrijf begon in 1940 met het merk Cordero en zit nu in zijn derde generatie. Frutas Morell levert uitsluitend citrus aan groothandelaren. De groothandel is een sector waar merken een belangrijke rol spelen en waar Frutas Morell zich kan onderscheiden door middel van kwaliteit en goede prijzen. Vicente Morell ziet smaak als het belangrijkste criterium bij het inkopen van sinaasappelen en mandarijnen. "Eerst proeven we het fruit. Als de smaak goed is, gaan we verder met het inpakken. We willen dat consumenten terug komen voor meer van hetzelfde. Er staat veel op het spel als je je werk richt op het opbouwen van een merk en een reputatie op de markt. Je kunt je geen fouten veroorloven."

Vicente begint het seizoen met Navelina-sinaasappelen en gaat dan door met Navel Foyos, Navel Late en Barberina. "Over het algemeen geldt dat we niet eerder beginnen dan november. We denken namelijk dat voor die tijd de kwaliteit nog niet op het gewenste niveau is. Ik zeg altijd tegen mijn klanten dat ik aan het begin van oktober geen sinaasappelen kan leveren, maar wel citroenen", grapt Vicente Morell.Geglobaliseerd
"Hetzelfde geldt voor Clementines. We zetten die niet eerder op de markt dan in november. Rassen als Clemenrubi of Oronules zijn bij telers erg duur en moeten tegen zeer hoge prijzen op de markt worden gezet. Daarbij heb je nog steeds het risico dat de kwaliteit niet altijd zo goed is als verwacht. Vandaag de dag is de markt erg geglobaliseerd. Als Spanje met de export begint van extra vroege mandarijnen als de Okitsu of de Iwasaki, heeft onze sector steeds meer te maken met de late mandarijnen van het zuidelijk halfrond, zoals de Tango. Spaanse mandarijnen kunnen wat kwaliteit betreft daar niet mee concurreren. Dit wordt overigens ons eerste jaar waarin wij ook Tango-mandarijnen gaan leveren."


Hans Tabak (links)

Exclusieve distributeur in NL
Hans Tabak is werkzaam voor het importbedrijf Dutch Green, dat de exclusieve distributeur voor het merk Cordero in Nederland is. Hij is tevreden over de resultaten van de strategie van Frutal Morell. "We wachten zolang als nodig is, totdat Vicente aangeeft dat hij sinaasappelen en clementines kan leveren met de juiste maat, kwaliteit en vooral smaak," zegt Tabak. 

Van Lier in België
In België wordt Cordero exclusief geïmporteerd door het importbedrijf Van Lier. "We streven ernaar om als bedrijf te groeien door uitsluitend samen te werken met klanten die waardering voor ons werk hebben en die bereid zijn om op basis van de kwaliteit voor ons fruit te betalen. Dat is precies wat Hans Tabak en Van Lier doen," zegt Vicente Morell.Wat betreft het tweede deel van het seizoen zijn er vanuit de sector zorgen over de lage temperaturen. Eerder werden in december zowel in Valencia als in het zuiden van Andalusië temperaturen gemeten van -5°C. Dit heeft mogelijk invloed op de kwaliteit van de late rassen, zoals de late Navels of de late Valencia's. "We zullen erg voorzichtig moeten zijn om ervoor te zorgen dat we goed fruit leveren," zegt Vicente Morell tot slot.

Voor meer informatie:
Vicente Morell
Frutas Morell SL
M: +34 660470716
frutasmorellsa@gmail.com1

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven