Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lage oogst en kwaliteit beperken export

Poolse appelteelt in beweging: andere rassen en nieuwe exportmarkten

Tholen – Er gaan verschillende cijfers rond over de Poolse appelproductie dit seizoen. Wat de verschillende ramingen gemeen hebben, is de verwachte daling in de opbrengst. Tegen het einde van het seizoen zal daarom de import naar verwachting stijgen. Door het verlies van de Russische markt in 2014 zijn exporteurs op zoek gegaan naar nieuwe markten. Die werden gevonden maar kunnen vooralsnog de Russische volumes niet afnemen. Dat schrijft USDA in een rapport.

FAS Warsaw zet de productie op 2,8 miljoen ton, een daling van 20% ten opzichte van het voorgaande jaar. De officiële cijfers van de Poolse regering spreken over een productie tussen de 2,3 en 2,6 miljoen ton tegen 3,6 miljoen ton in het seizoen 2016/2017. De Poolse sector zet de teller zelf hoger op 3 miljoen ton dit seizoen tegen 4,05 miljoen ton een jaar eerder. De verschillen in de ramingen bestaan al enkele jaren. Polen is de grootste appelproducent in de EU en goed voor zo'n 30% van de totale productie.



Enkele oude boomgaarden zijn uit productie gehaald, waardoor het areaalcijfer lager uitkomt. Daarnaast zijn er telers, die na enkele jaren met tegenvallende prijzen, delen van de boomgaarden herplanten met andere lucratievere gewassen.

Het seizoen begon positief met een milde winter en een goed voorjaar. De vorst in april liet echter ook de positieve verwachtingen bevriezen. De schade aan de bloesem heeft een grote negatieve impact op de oogst dit jaar. De kou decimeerde de oogst voor alle rassen, al zijn er op lokale schaal wel verschillen. Sommige regio's melden volledige verliezen. Telers van het ras Idared melden de grootste verliezen. De rassen Champion, Gala en Gloster staan er beter voor. De vorst heeft ook een negatieve impact op de kwaliteit dit jaar. Doordat sommige telers het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen staakten vanwege financiële motieven, kan dit doorwerken in het volgende seizoen. Na de vorst volgden later in het seizoen hagelbuien die de oogst beschadigden.

Hoewel dit betekent dat er dit seizoen minder appelen voor de versmarkt beschikbaar zijn, zet de groei van dit segment wel door. Tussen 2016 en 2017 zijn nieuwe boomgaarden geplant met appelrassen als Idared, Golden, Gala en Champion. Daarnaast is er een lokaal ras Antanowka dat zowel voor de versmarkt als voor de industrie gebruikt wordt. Door de Russische boycot werden de Poolse telers gedwongen om te investeren in diversifiëring van de rassen. Volgens verschillende bronnen bestaat de nieuwe aanplant vooral uit Red Delicious, Gala en Prince. De branchevereniging adviseerde onder andere deze rassen te planten, lettend op de veranderingen in de markt en de lokale teeltomstandigheden.

Hoewel de appelproductie in de afgelopen tien jaar is verdrievoudigd, daalde de binnenlandse consumptie van appelen met 24%. In 2016 stond de binnenlandse consumptie op 13 kilo per hoofd van de bevolking. In de ramingen van FAS Warsaw neemt de industrie dit jaar 1,4 miljoen ton appelen af, een daling ten opzichte van de 1,8 miljoen ton een jaar eerder. Ongeveer de helft van de oogst wordt verwerkt door de industrie, vooral tot concentraat. Het Oost-Europese land is koploper binnen de EU als het om de export van appelsapconcentraat gaat.



De lagere oogst en de slechtere kwaliteit van de appelen hebben ook hun weerslag op het exportcijfer. In de ramingen spreekt men over een uitvoer van 800.000 ton, dat is 300.000 ton minder dan in het voorgaande seizoen. In het eerste kwartaal van het seizoen 2017/2018 werd 40% minder uitgevoerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. De daling was vooral te zien in de uitvoer naar Wit-Rusland en Egypte. Voor de Russische boycot in 2014 was dit land de grootste afnemer buiten de EU, goed voor ongeveer de helft van de export. Nadat de grens gesloten werd is het aandeel van Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan gestegen. In 2016/2017 steeg de export naar deze markten met 24%, datzelfde jaar daalde de export naar de EU-landen met 10%. Die daling werd opgevangen door de markten buiten de Europese Unie.

Door de gesloten Russische grens moest de Poolse sector op zoek naar nieuwe markten. Die werden gevonden in onder andere Singapore, Thailand, Algerije, Egypte, Marokko, Libië, Saoedi-Arabië, Koeweit en Vietnam. Uit de cijfers blijkt echter ook dat deze markten nog klein zijn en het verlies van de Russische markt niet kunnen compenseren. Een uitdaging voor de sector is bijvoorbeeld de kwaliteit bij aankomst in deze verre bestemmingen. De appelen raken onderweg snel beschadigd.

China opende formeel de grenzen voor de Poolse appelen. In 2013 werd een treinverbinding tussen Chengdu en Lodz in gebruik genomen. Deze route wordt nu veel gebruikt voor het transport van de appelen. Poolse exporteurs hopen dat binnenkort de Verenigde Staten en Canada de grenzen open zullen stellen voor hun fruit.

Door een overschot in de markt stond de import de laatste jaren onder druk. Voor dit seizoen wordt echter een opleving van de import verwacht, zeker tegen het einde van het seizoen, doordat de appelen een minder goede bewaarkwaliteit hebben.

Peren: zelfde verhaal
Voor de peren geldt grotendeels eenzelfde beeld als voor de appelen. De oogstramingen spreken elkaar tegen, maar elke raming is het er over eens dat er minder peren geplukt worden. De sector zelf zet de raming op 40.000 ton, een daling ten opzichte van de 55.000 ton een jaar eerder. De Poolse regering schrijft 60.000 ton dit seizoen en 81.500 ton vorig seizoen. Ook voor de peren was het de vorst in het voorjaar die de oogst decimeerde.

Sommige appeltelers zouden omschakelen naar de perenteelt, die lucratiever is. De Conference is het belangrijkste ras, goed voor 60% van de productie. Andere populaire rassen zijn Lukas en Local Favorite. De export valt 22% lager uit en staat op 40.000 ton als gevolg van de kleinere oogst. Wit-Rusland, Kazachstan, Litouwen en Letland zijn de afgelopen jaren belangrijkere afzetmarkten geworden nadat Rusland de grens sloot. De export naar deze landen is met 70% gestegen.

De import stijgt naar verwachting met 14%, wat neerkomt op 40.000 ton. Vorig jaar werden de meeste peren ingevoerd uit Nederland (22.075 ton) en België (5.224 ton), samen goed voor 73% van de import.