Citrusoogst Florida flink door ziekte en orkaan getroffen

Afgelopen dinsdag verlaagde de USDA de raming voor 2017-18 van de sinaasappeloogst in Florida naar 46 miljoen dozen; 4 miljoen dozen minder dan de raming van november (-8 procent). Dit kan de kansen van citrustelers in Florida helpen federale steun te krijgen voor schade door de orkaan Irma.

The Ledger rapporteerde over de nieuwe raming. Eerst hielden ze de grapefruitoogst van 2017-18 op 4,65 miljoen dozen en de geraamde oogst van mandarijnen en tangelo's verminderde met 40.000 (4 procent) naar 910.000 dozen.

In oktober was de aanvankelijke USDA-prognose voor de sinaasappeloogst van dit seizoen gesteld op 54 miljoen dozen. Dit kwam overeen met de brede scepsis van telers, die verwachtten dat hun door Irma beschadigde bomen vruchten bleven afwerpen. "Dit is precies wat we dachten dat zou gebeuren nu de echte schade aan het licht komt in Florida", zei Michael Sparks, CEO van Florida Citrus Mutual.

De schade aan de meeste citrusboomgaarden in Florida komt door fruitval van vóór de oogst. De winden van Irma bliezen een belangrijk deel van de oogst voor dit seizoen van de bomen en stormgerelateerde schade aan de bomen maakt het nog moeilijker om het resterende fruit vast te houden.

Fruitval vóór de oogst had al in het seizoen van 2016-2017 een historisch hoog niveau bereikt vanwege de fatale bacterieziekte citrusgreening, die in 2005 ontstond in Florida en zich in de komende jaren erna verspreidde.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven