Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Sterkere perenmarkt in VS door tekort aan kleine maten
Nu het herfstseizoen op zijn einde loopt, zijn perentelers in Washington bezig met het verpakken en exporteren van hun oogst. De oogst zelf is inmiddels afgerond. Het seizoen was goed, hoewel de totale opbrengst in de regio was afgenomen. Anjou-peren hadden echter juist een toename in hoeveelheden.
"De peren op onze verhoogde boomgaarden werden in medio oktober geplukt, dus alle rassen zijn nu geoogst," zegt Ryan Denney van First Fruits Marketing in Washington. "In dit seizoen heeft de gehele perensector grofweg 73% van alle Bartlett-peren, 23% van alle Anjou's en 30% van alle Bosc-peren geƫxporteerd. Dit seizoen had de beste teeltomstandigheden sinds de laatste zes of zeven jaar, hoewel de totale opbrengst van de sector in de afgelopen vijf jaar is afgenomen. In vergelijking met het vorige seizoen is het volume aan Anjou toegenomen, terwijl dat van Bartlett en Bosc is verminderd."
Grotere fruitmaten
De teeltomstandigheden waren gunstig in het noordwesten, met zowel goede kwaliteit als opbrengst. De maten van het fruit waren dit seizoen groter. Naarmate het seizoen vorderde, ontstond er een schaarste aan kleinere peren. Samen met het aantal perenrassen waarvan de oogst nu al is afgerond heeft dit geleid tot een sterke markt.
"Het is een geweldig seizoen geweest en over het algemeen is de kwaliteit goed," zegt Denney. "Het natte weer van de laatste tijd in de noordwestelijke regio heeft totaal geen invloed op het fruit gehad, omdat dat toen al was geoogst. De maten van de peren zijn in dit stadium van het seizoen wat groter, in tegenstelling tot appelen die in deze regio juist wat kleiner zijn uitgevallen. Volgens onze telers komt dit door de weersomstandigheden, die ervoor hebben gezorgd dat de oogst ietsjes moest worden uitgesteld. Aan het begin van het seizoen zagen we veel fruit met kleinere maten, maar het aanbod op de markt van deze maten is een stuk kleiner geworden. Dit geldt vooral voor maten die voor de foodservice-sector van belang zijn. De kleinere peren krijgen daardoor hogere prijzen. Over het algemeen zien we dat de markt aantrekt. Dat is vooral te zien bij Bartlett-peren, omdat veel telers de export van dat ras voor dit seizoen aan het afronden zijn. De markt voor Anjou-peren wordt ook sterker, terwijl de markt voor rode peren op dit moment redelijk te noemen is."
Meer omzet door zakken
Volgens Denney zijn speciale puntzakken erg populair bij consumenten. Door de zakken kon meer volume op de markt worden gezet en werd de totale omzet van peren verbeterd.
"De tweeponds- en driepondszakken waren erg populair onder onze klanten," aldus Denney. "Hierdoor hebben we meer omzet gegenereerd bij supermarkten. Dit gold voornamelijk voor de kleinere peren. De zakken waren een geweldige manier om kleinere peren te vermarkten, vooral omdat we hiervan aan het begin van het seizoen grotere volumes hadden."