Val Venosta oogst 35% minder appelen

De telersvereniging van Val Venosta, VI.P, heeft de opbrengst van de appeloogst van dit seizoen geraamd op 220.000 ton appelen, 35% minder dan gewoonlijk. Dit is het gevolg van nadelige weersomstandigheden die de teelt in april en augustus negatief hebben beïnvloed.Christiane Gfrei, verkoper van VI.P op het Iberisch schiereiland, stelt de gebruikelijke afnemers van Val Venosta-appelen gerust: ''Wij hebben een commerciële strategie waardoor wij toch heel het jaar aanwezig kunnen zijn op de Spaanse markt.'' Al meer dan tien jaar verkoopt de Italiaanse telersvereniging hun appelen direct en indirect op de Spaanse markt. 

Kleinere ladingen en verspreiding over het hele seizoen
10% van de appelopbrengst gaat naar het Iberisch schiereiland. Dit jaar zullen dit 20.000 ton appelen zijn. ''Begin november zijn we begonnen met de export van Golden Delicious, Red Delicious, Ambrosia en Kanzi'', vertelt Gfrei. Ze erkent dat er minder wordt geëxporteerd dan gebruikelijk, maar dit is volledig in lijn met de ramingen van VI.P. ''De verkoop van ons nieuwe appelras Envy beginnen we met beperkte hoeveelheden, maar we hopen dat deze appel net zo populair zal worden in Spanje als in Italië'', voegt ze toe.De exporthoeveelheden zijn kleiner door de prijsstijging en de beperkte beschikbaarheid van het product. ''Toch reageert de markt goed; de hoeveelheden stijgen en er ontstaat een zekere continuïteit'', aldus Gfrei. Om de gebruikelijke afnemers te behouden, zal de verkoop van de appelen plaatsvinden in kleinere hoeveelheden én verspreidt over het hele jaar.

Kwaliteit en rassen
De telersvereniging verkoopt 11 appelrassen, waaronder Golden Delicious, Red Delicious, Gala en Pinova, evenals de Kanzi, Envy, Ambrosia en Yello.

Gfrei: ''De verkoop van de Gala en de Red Chief zijn volkomen in lijn met de ramingen. Naast de gemiddelde maten, beschikken we ook over grotere maten. Het einde van het seizoen van de Gala wordt eind februari verwacht, waarna andere rassen op de Spaanse markt zullen worden gebracht.''


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven