Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Algemeen Boerensyndicaat (ABS) stuurt open brief naar Belgische supermarkten

"Voor de laagste prijs op de veilingklok krijgen telers geen eerlijk prijs terug"

Tholen - Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft in een open brief aan de grote Belgische warenhuizen aangegeven het niet eens te zijn met de prijzen die de telers voor hun producten krijgen. Doordat er momenteel sprake is van een overaanbod van wintergroenten op de Belgische markt, zoals kolen, besloot het ABS dat het tijd was voor actie. Als gevolg kwam daar een open brief uit, die gericht was aan de grote warenhuizen in Belgiƫ. Toch zijn de supermarkten volgens het Algemeen Boerensyndicaat niet de oorzaak van de lage prijzen die de telers krijgen.

Ronde door de supermarkt
Wat ABS opvalt, is dat de groenten en fruit tegen een lage prijs ingekocht wordt, maar weer tegen een hoge prijs doorverkocht wordt aan de consument, zo geeft de organisatie aan. Het Algemeen Boerensyndicaat is op eigen houtje een ronde gaan maken langs Belgische supermarkten, om zo zelf te kunnen zien wat de prijzen van de verse producten daadwerkelijk zijn. "Wij kwamen erachter dat het verschil tussen de prijs van rode kool bij de teler en in de supermarkt ruim 2 euro is", geeft voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat Hendrik Vandamme aan. "Dat verschil is in onze ogen onverantwoord. Wanneer de warenhuizen aangeven dat zij te maken hebben met personeel-, transport- en verpakkingskosten, kan ik mij daar niet in vinden. Wanneer rode kolen amper 0,20 euro bij de veiling kosten en vervolgens voor tien keer zoveel in de supermarkten verkocht worden, heb je toch een flinke marge. Als er in een vrachtwagen 25.000 rode kolen gaan, heb je een marge van 50.000 euro, een behoorlijk bedrag dus."

Aankoper moet eerder drukken
Met de open brief wil het Algemeen Boerensyndicaat aangeven dat de prijzen die de telers krijgen, veel te laag is. Volgens Hendrik Vandamme zijn niet de warenhuizen, maar de handel tussen de teler en de warenhuizen juist verantwoordelijk voor de lage groentenprijzen. "Wanneer er, zoals nu, voldoende groenten voorradig zijn, kan men misbruik van de situatie maken wanneer zij de groenten op de klok kopen", vertelt hij. "De aankopers op de veiling wachten zo lang mogelijk, om een zo laag mogelijke prijs te krijgen. Daardoor zijn de prijzen voor de telers vandaag de dag niet toereikend genoeg. De mensen die de producten aankopen, drukken omdat zij dat van bovenaf moeten doen. Ik zou willen oproepen dat de mensen die de groenten aankopen, in de toekomst eerder drukken als zij op de klok kopen zodat de teler ook het geld, maar zeker ook de waardering krijgt, die hij hoort te krijgen."

Overaanbod wintergroenten
De voorzitter van de Algemeen Boerensyndicaat geeft aan dat zij nog geen reactie hebben ontvangen van de retailsector. Volgende week staan er gesprekken gepland met mensen uit de die sector. Hendrik Vandamme geeft aan benieuwd te zijn wat er uit de gesprekken zal gaan komen. "Momenteel staan wij op de teeltbeurs Agribex in Brussel en er zijn veel mensen die onze stand komen bezoeken en onze actie steunen", gaat hij verder. "Telers werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, maar krijgen daar amper iets voor terug. Er is in ieder geval een probleem en daar moet zeker verandering in komen. Vooral nu er een overaanbod is, moeten de telers niet alleen hun kosten vergoed krijgen, maar moeten zij er ook iets aan overhouden."


Voor meer informatie:
Algemeen Boerensyndicaat
Industrieweg 53
8800 Beveren-Roeselare
T: +32 (0) 51 26 08 20
F: +32 (0) 51 24 25 39