Joop Vernooij, Frupaks-Vernooij:

"Als ontwikkeling Red Conference doorzet, is het een voltreffer"

Tholen - Tijdens een besloten NFO-perensymposium in Randwijk lichtte Joop Vernooij van Frupaks-Vernooij gisteravond de status van de Red Conference toe. Deze peer werd door een boomkweker bij een teler ontdekt, die het ras vervolgens vermeerderde. Staay Food Group kocht voor deze peer de rechten op de Nederlandse markt, net als de Belgische Fruit Veiling dat deed voor de Belgische markt. "Als er uitkomt wat wij ervan verwachten, is het een voltreffer!"

"We hebben een periode van vier jaar genomen om het ras te volgen voor we beslissen of we het grootschalig introduceren. Daarvan zijn er nu anderhalf jaar verstreken. Uit onderzoek van de NAK blijkt de peer een 100% Conference-mutant. Dat is een enorm voordeel. Gisteravond werden alle rode rassen getoond en ze hebben allemaal een plaats in het schap, maar ze hebben ook allemaal hun voor- en nadelen. De Conference is echter wereldwijd bekend en verkoopt zichzelf. Ook dit jaar heeft deze peer na de vorst de meeste telers overeind gehouden.""Twee jaar geleden zijn we met veertig bomen van start gegaan. Afgelopen jaar hebben we 200 bomen aangeplant. Dit jaar willen we met 600 bomen starten en dan volgend jaar uitbreiden naar 6.000 bomen. Ook vinden dit jaar de eerste bewaaronderzoeken plaats. Als je ziet hoe klanten erop reageren, dan geeft dat veel moed. Ook telers willen weleens wat anders en daarbij is het een groot voordeel dat ze weten hoe ze de Conference moeten telen. Het is namelijk 100% een Conference-peer, maar dan rood", vertelt Joop.

"Al met al lijken alle seinen op groen te staan, anders hadden we deze investering ook niet gedaan. Maar we nemen het onderzoekstraject serieus, want als de peer bij wijze van spreken volgend jaar terug muteert naar groen, dan hebben we nog niets. Maar als de ontwikkeling zich zo doorzet, verwacht ik dat we hiermee toch een aanvulling van vijf tot tien procent op de bestaande Conference-markt kunnen realiseren. We denken ons hiermee in het retailschap te onderscheiden en ook vanuit verre bestemmingen is er veel vraag naar een goede rode peer", besluit Joop.

Voor meer informatie:
Joop Vernooij
Frupaks-Vernooij
't Hoog 5
3451 RC Vleuten
Tel: 0345-656500
joop.vernooij@frupaks-vernooij.nl
www.staay.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


joop volgend jaar een conference boom in de plaats van een kerstboom . .ps een goed uiteinde en een nog beter begin groeten van jan
jan van schaik, IJzendoorn - 2017/12/09 08:11:13.000Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven