Barbara Van Aelst- gedroogde kruiden Van Aelst

"Vraag naar gedroogde kruiden trekt aan tijdens de feestdagen"

Tholen - Sinterklaas is weer het land uit en de pepernoten en marsepein maken weer plaats voor de culinair hoogstaande gerechten. Tijdens het kerstdiner maken kruiden een belangrijk onderdeel uit van de maaltijd. Barbara Van Aelst van het gelijknamige bedrijf uit het Belgische Lier, merkt dat de vraag naar kruiden momenteel erg toeneemt.


Verschillende soorten gedroogde kruiden.

"Rond de feestdagen zien wij altijd een sterke stijging naar de vraag van onze kruiden", geeft de eigenaar aan van het bedrijf dat zich bezig houdt met kruiden en thee. "Vooral peper en gemixte specerijen gaan in december meer de deur uit dan in bijvoorbeeld maart of juni. Er is nu veel meer vraag naar speciale specerijen."

Gedroogde kruiden
Bij Van Aelst houden ze zich enkel bezig met de de gedroogde variant van de kruiden, die afkomstig zijn van over de hele wereld. Een bewust keuze, zo geeft de eigenaar aan. "Voor gedroogde kruiden hoef je minder te zorgen, het is gewoon veel praktischer", zo geeft Barbara aan. "Ieder jaar doet de steranijs het weer goed. Veel mensen gebruiken het kruid als versiering tijdens een gerecht met de feestdagen. Als het gaat om de vraag naar gedroogde peper, zien wij toch een verandering. Vroeger wilde mensen voornamelijk de traditionele pepers hebben, zoals de standaard witte en zwarte peper. Nu heeft de consument graag speciale peperbollensoorten, zoals de Timut-, de Kampot- of de Tellicherry-peper. Ik denk dat de vraag naar kruiden rond de feestdagen toch zo'n 10 procent hoger ligt in vergelijking met de rest van het jaar. In totaal kan de consument bij ons kiezen tussen de 40 en 50 verschillende soorten kruiden, maar de peper, kruidenmixen en steranijs doen het dus het best momenteel."


Volgens Barbara loopt steranijs tijdens de feestdagen goed.

Medicinale kruiden
Naast de gedroogde kruiden, heeft het bedrijf uit het Belgische Lier ook een assortiment van gedroogde medicinale kruiden. Volgens Barbara ligt het piekmoment van de medicinale kruiden op een ander moment dan bij de gedroogde kruiden het geval is. "Juist in de eerste maanden van het nieuwe jaar, stijgt de vraag naar artisjokblad of zoethout", gaat de vrouw verder. "Juist omdat mensen vaak in het begin van het nieuwe jaar willen detoxen, stijgt de vraag naar deze kruiden. Deze producten gaan naar dieetzaken, biologische winkels en markten toe. Zowel bij de standaard gedroogde kruiden als de medicinale kruiden, hebben wij biologische varianten, al zijn die soms erg lastig te verkrijgen. Dikwijls is de kwaliteit van biologische gedroogde kruiden minder goed, dan de gewone variant. Ook zien de kruiden er vaak minder mooi uit, iets wat nadelig is, omdat mensen toch met hun ogen kopen. Daarom zijn biologische kruiden soms niet de beste optie."


Volgens Barbara wordt artisjokblad vooral in het begin van het jaar goed verkocht.

Voor meer informatie:
Van Aelst
Antwerpsesteenweg 491D
2500 Lier (Belgiƫ)
T: +32 (0)3 238 54 99
F: 03 257 08 64

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven