Hogere prijzen voor Formosa dan Havaí

Europese import Braziliaanse papaja's groeit fors

"De Formosa papaja heeft dit jaar betere prijzen opgeleverd dan de Havaí, behalve in de maanden mei en juni. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de kleine aanvoer de prijzen opdreef, zorgden de grote volumes van dit jaar voor een prijsdaling. Waar de Formosa papaja's tot aan november gemiddeld voor €0,17 per kilo verhandeld werden, brachten Havaí in Espírito Santo en het zuiden van Bahía gemiddeld maar €0,14 per kilo op. Dit werd gisteren door HF Brasil gepubliceerd.

Papaja-export naar Europa
HF Brasil publiceert informatie over verschillende soorten groenten en fruit en hoe deze op de Europese markt ontvangen worden. "Brazilië is één van 's werelds grootste papajaproducenten. Toch wordt maar een klein percentage van het totale volume papaja's dat in Brazilië wordt geteeld, geëxporteerd." 

In deze publicatie wordt uitgelegd dat de staten Espírito Santo en Rio do Grande do Norte de belangrijkste exportregio's zijn, die ongeveer 60% van hun volumes naar Europa exporteren. De regio Rio Grande do Norte komt op de tweede plaats wat vooral te danken in aan de uitstekende kwaliteit van het papajaras Formosa dat hier geteeld wordt. Bovendien neemt de voorkeur en vraag naar dit specifieke ras toe. Een andere belangrijke factor is het logistieke aspect, aangezien de papaja's vlakbij de belangrijkste exporthavens worden geteeld, waardoor zij zowel per lucht- als zeevracht verladen kunnen worden. 

"De Europese Unie importeert de grootste volumes papaja's doorgaans in het najaar en de winter, wanneer er een kleinere aanvoer van lokale fruitsoorten is." Ook wordt verteld dat er het hele jaar door maandelijks geïmporteerd wordt. HF Brasil legt uit dat de constante papajateelt het mogelijk maakt dit fruit jaarrond te leveren. 

Het totale volume papaja's dat naar de Europese Unie wordt geëxporteerd is aanzienlijk gestegen. Dit is volgens HF Brasil voor de hele Braziliaanse fruitexport het geval. 

"Van 2011 tot 2016 nam de totale inkoop door de Europese Unie met 26% toe en steeg die van Braziliaans fruit met 40%. Eén van de belangrijkste redenen dat Brazilië haar marktaandeel op de Europese papajamarkt kan vergroten, is de beperkte aanwezigheid van andere landen. Andere factoren die de export hebben aangejaagd, waren de zwakke binnenlandse prijzen als gevolg van de economische crisis en de appreciatie van de dollar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven