Chileense avocado-export stijgt dankzij regen

Tholen – De Chileense avocado-export is explosief gestegen. Tussen januari en september dit jaar nam de export in volume met 43 procent en in waarde met 62 procent toe. Belangrijkste reden daarvoor is de grotere opbrengst als gevolg van de goede regenval dit jaar en vorig jaar. De afzet naar alle exportmarkten steeg. Voor de Chinese markt werd Chili zelfs de grootste leverancier en streefde het land Mexico voorbij dat die titel vorig jaar mocht dragen. Dat blijkt uit een rapport van USDA.Sinds 2007 krimpt het areaal in Chili, maar sinds 2013 is die dalende trend vertraagd. Dat jaar telde het Zuid-Amerikaanse land 30.330 hectare avocadoteelt. In 2016 was dit gedaald tot 29.319 hectare. Pakweg 65 procent van het areaal is te vinden in de regio Valparaiso. De regio's Metropolitan en Coquimbo zijn beiden goed voor nog eens 15 procent van het areaal. De Chileense Hass avocado is op verreweg het grootste deel van de plantages te vinden. Dit ras staat op 88 procent van het totaal areaal. Het ras is gevoelig voor lage temperaturen en vorst, daardoor is het aantal locaties waar het ras geteeld kan worden beperkt. De plantages zijn te vinden op de hellingen waar de kans op vorst het kleinst is en de temperatuur hoger ligt dan op de op de vlaktes. Voor de binnenlandse markt worden ook andere rassen geteeld, zoals Edranol, Negra de la Cruz en Fuerte.

Meer regen, meer opbrengst
In de afgelopen acht jaar waren watertekort en droogte de grootste beperkende factoren om de productie te laten stijgen. In de marktjaren 2016 en 2017 is er echter veel regen gevallen, waardoor telers water konden opslaan voor irrigatie. Dat resulteert in een hogere productie, ondanks het krimpende areaal. Volgens het Chileense avocado comité werd er in 2016/2017 (het seizoen loopt van juli tot juni) 215.000 ton avocado's geoogst. Voor het jaar 2017/2018 wordt dat volume geraamd op 220.000 ton.Avocado is een van de weinige fruitsoorten die in Chili geteeld worden en ook op de lokale markt gebracht wordt. Het grootste deel van de fruitteelt is gefocust op de export. Net iets minder dan de helft van de productie, zo'n 65.000 ton vindt haar weg naar de binnenlandse markt. In het seizoen 2016/2017 kwam dat percentage echter uit rond de 30 procent, omdat er een groter volume geoogst werd. Naast de binnenlandse productie wordt de avocado ingevoerd uit Peru, Mexico en de VS tijdens het tegengestelde seizoen (april-augustus). Door het grotere volume dat dit jaar beschikbaar is, halveerde de import tussen januari en september.Groeiende export
Tussen januari tot september van dit jaar groeide de export met 42,9 procent in volume en 61,7 procent in waarde. Dat komt overeen met 90.985 ton en 197,5 miljoen dollar. De belangrijkste afzetmarkt voor de avocado's is de VS, gevolgd door Nederland, Argentinië, China en het Verenigd Koninkrijk. In de eerste acht maanden van dit jaar steeg de export naar de VS met 158,5 procent in volume naar 23.070 ton en 219 procent in waarde naar 58,8 miljoen dollar. Onder andere doordat Mexico een kleinere oogst had, ontstond er ruimte op de Amerikaanse markt voor de Chileense avocado's.In marktjaar 2017 steeg de export naar Spanje met 37,7 procent in volume. De Britse markt nam 3,4 procent meer volume af. De export naar Nederland steeg lichtjes met 0,7 procent. De vraag naar Chileense avocado's in Europa blijft daarmee groeien, maar de cijfers zijn niet zo indrukwekkend als voor andere markten. De export naar Argentinië steeg bijvoorbeeld met 50,5 procent in volume en naar verwachting blijft dat een goede markt. De Chinese markt nam datzelfde marktjaar 76,5 procent meer avocado's af van de Chileense exporteurs en ook die markt zal in de toekomst blijven groeien.De Chinese vraag naar Chileense avocado stijgt en het grootse deel van het Chileens promotiebudget wordt in deze Aziatische markt gestoken. De campagnes focussen op consumenten en zijn te vinden op de Chinese winkelvloer. Daarnaast worden social media ingezet om de consumptie te vergroten. Chili is dit jaar Mexico voorbij gestreefd als grootste avocadoleverancier aan China. In april van dit jaar tekenden Chili en India een overeenkomst om de export naar India vorm te geven. Daarnaast werkt het land aan toegang tot Zuid-Korea, een proces dat nog enkele jaren zal duren. Voor het marktjaar 2018 wordt de export geraamd op 155.000 ton, naar verwachting zal het volume 5 procent hoger uitkomen. De binnenlandse consumptie blijft stabiel op 65.000 ton.

klik hier om het volledige rapport van USDA te lezen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven