Uitmuntende kwaliteit bij aankomst

Ozon cruciaal bij verladen ananas van Costa Rica naar China

"Costa Rica is een wereldleider op het gebied van premium ananas met goede bewaareigenschappen en die prima vervoerd kan worden," vertelt Christian DeBlasio van Purfresh. Het land beschikt niet alleen over de meest efficiënte teeltmethoden maar blinkt ook uit in de bewaring door onder andere schoon waterbeheer, waxen en voorkoelen. 

China biedt goede mogelijkheden
"We zijn al vanaf 2008 betrokken bij de uitbreiding van het Costa Ricaanse ananasexportprogramma. Destijds waren Turkije en Rusland de nieuwe markten," vertelt DeBlasio. In maart van dit jaar kreeg het land na zeven jaren van onderhandelingen over handelsverdragen en fytosanitaire protocollen toestemming voor de export van ananas naar China. Met China gaat er een nieuwe markt open die enorme kansen biedt voor Costa Rica, aangezien de Verenigde Staten en Europa momenteel 97% van de ananas uit dit land afnemen. 


Purfresh-toestel op zeecontainer

Tot nu toe heeft Purfresh twee containers met ananas uit Costa Rica naar China vervoerd met een transittijd van 35 dagen. Wat uniek is aan het Purfresh proces is de opwekking en toepassing van ozon in de luchtstroom tijdens de hele oceaantocht, waardoor schimmelvorming, bacteriegroei en bederf tegen worden gegaan. "We denken dat het Purfresh ozon-systeem een belangrijke factor is waarmee we kunnen voorkomen dat de ananas zacht wordt of bederft tijdens de lange reis van Costa Rica naar China," vertelt Zhang Yun van het Chinese importbedrijf Shenzhen Hongxinpeng Import & Export. Voor het verladen van conventionele ananas raadt DeBlasio de toepassing van ozon aan voor alle transittijden langer dan 20 dagen. Voor biologische ananas is het ozon-systeem aan te raden bij transittijden langer dan 10 dagen. 

Ananas bij aankomst in China

Resultaat van samenwerking
"De ananas heeft China in uitstekende staat bereikt," vertelt DeBlasio. "Na aankomst was het fruit nog goed te bewaren. De ananas had één week na aankomst in China, dus 45 dagen na de oogst, nog altijd een goede externe kwaliteit en heerlijke zoete smaak," laat Zhang Yun weten. "Ik weet dat deze goede kwaliteit bij aankomst in eerste instantie te danken is aan de uitstekende teelt- en opslagprogramma's in Costa Rica. Daarnaast is het ook het resultaat van de samenwerking tussen ons bedrijf en de importeur. We hebben nauw samengewerkt met de importeur in China en gedurende het transport hebben we het bedrijf op de hoogte gehouden van het verloop van het transport, het ozongehalte en de temperatuur van het fruit," vervolgt DeBlasio. Verfijnd fruit
Van oudsher leveren de Filipijnen ananas aan de Chinese markt. "De smaak van het fruit is echter totaal anders," vertelt Yun. "Costa Ricaanse ananas is veel zoeter en heeft een fijnere textuur dan Filipijnse." Zowel Yun als DeBlasio zijn het erover eens dat Costa Ricaanse ananas goede kansen heeft om zich te ontwikkelen tot een verfijnde fruitcategorie op de Chinese markt en ook als zodanig gepromoot kan worden.


Voor meer informatie:
Christian DeBlasio
Purfresh
Tel: (+1) 813-546-0274

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven