Voorraadinventarisatie aardappelen november 2017

VTA: Aardappeloogst hoogste in laatste 6 jaar

De cijfers uit de voorraadinventarisatie bevestigen het beeld van de dagelijkse praktijk. De aardappeloogst van seizoen 2017/2018 komt op een recordhoogte, meldt Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). De toename van het areaal consumptieaardappelen bedraagt volgens het CBS ongeveer 4%. De gemiddelde opbrengst per hectare bij de deelnemende telers is 56,1 ton netto. Deze opbrengst varieerde van 38,5 tot 75 ton per hectare netto. De opbrengststijging per hectare in combinatie met de areaaltoename leidt ten opzichte van het vorige seizoen tot een hogere totaal oogst van 25%. Dit komt overeen met 12,4% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde, geeft VTA aan.


Grafiek 1: percentage geleverd, voorraad en vrije voorraad in afgelopen seizoen. Bron: VTA.

Nog relatief weinig afgeleverd
In november was 13,4% van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). Relatief is dit zelfs nog iets lager dan voorgaande seizoen. Gemiddeld in de laatste 5 jaar was rond deze tijd 25,3% van de oogst van de deelnemers geleverd. In absolute tonnen hebben de deelnemende telers weliswaar al meer afgeleverd dan vorig seizoen, maar ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is dit nog altijd laag (zie grafiek 2). Blijkbaar kan de industrie met aanbod van elders de vraag naar grondstof nog gemakkelijk invullen.


Grafiek 2: Absolute tonnen geleverd, voorraad en vrije voorraad. Bron: VTA.

De absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij de vaste groep van telers ligt fors hoger dan vorig jaar en ook hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Van de voorraad in opslag is 53% al verkocht. Vorig jaar lag dit op 60%. Het aandeel vrije aardappelen in opslag is daarmee beduidend hoger dan de voorgaande seizoenen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven